Linkovi

Kasetne bombe u Siriji


Borbe u Alepu
Borbe u Alepu

Hjuman rajts voč navodi da prošlonedeljni video snimak postavljen na internet pokazuje neeksplodirane kasetne bombe u nekoliko gradova

Organizacija „Hjuman rajts voč“ je saopštila da postoje dokazi da Sirija koristi kasetne bombe protiv pobunjenika i u naseljenim delovima zemlje.

Direktor za naoružanje te organizacije, Stiv Gus, kaže da je sirijsko nepoštovanje civilnog stanovništva u vazdušnoj kampanji „potpuno evidentno“. On je zatražio da Sirija „odmah prestane“ da koristi oružje koje može godinama da nastavi da ubija i sakati ljude.

Organizacija za ljudska prava navodi da prošlonedeljni video snimak postavljen na internet pokazuje neeksplodirane kasetne bombe u nekoliko gradova širom Sirije. Hjuman rajts voč je pozvao televizijske stanice koje se gledaju u Siriji, kao što su Al-đezira i Al-Arabija, da emituju oglase kojima se stanovništvo upozorava na opasnost od municije koja može da eksplodira „na najmanji dodir ili pokret“.

Sirijski državni mediji u međuvremenu saopštavaju da je u današnjem samoubilačkom bombaškom napadu u Damasku izazvana šteta, ali nema izveštaja o žrtvama. Nadležni kažu da je bombaš vozilom natovarenim eksplozivom naleteo jutros pre svanuća na kafić u stambenoj zoni. Od eksplozije su oštećene okolne kuća i vozila.

Sirija je inače juče saopštila da zabranjuje letove turskih civilnih aviona u svom prostoru. U saopštenju sirijskog Ministarstva inostranih poslova je navedeno da je zabrana stupila na snagu u subotu u ponoć i da predstavlja uzvratnu meru na tursku zabranu sirijskih letova. Turska je juče pojačala tenkovske patrole duž 900 kilometara dugačke granice sa Sirijom, nekoliko dana pošto je sirijska prekogranična artiljerijska vatra pogodila nekoliko turskih sela.
XS
SM
MD
LG