Linkovi

Sve spremno za izbore u Crnoj Gori


Žena glasa na jednim od prethodnih izbora na biračkom mestu u Podgorici
Žena glasa na jednim od prethodnih izbora na biračkom mestu u Podgorici

Izborna kampanja manje glamurozna nego minulih godina, predizborna retorika glavnih konkurenata - žešća nego ikada

Do parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ostalo je još devet dana. Izborna kampanja je manje glamurozna nego minulih godina, ali je zato predizborna retorika glavnih konkurenata žešća nego ikada. Izbori su zakazani za 14. oktobar, a na njima će se nadmetati 13 stranaka ili koalicija.

U zaključeni birački spisak upisano je 514.055 birača, koji će glasati na 1.162 biračka mjesta u 21 opštini. Najmanje birača upisano je u Šavniku - 1.874, dok ih je najviše u Podgorici - 144.037.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Abid Crnovršanin ističe da od podatka da je u spisku 14.267 ‘fantomskih birača’, za koje je MANS tvrdio da postoje - nema ništa.

"Utvrđeno je za 14.023 da su u skladu sa zakonom upisani u birački spisak, a proglašavali smo fantomima i one koji su igrom slučaja rođeni u istom selu, istog dana, imaju isto ime i prezime, ali nemaju istog oca i majku i ostale podatke na bazi kojih se identifikuje svaki pojedinac", rekao je Crnovršanin.

Savjetnica ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Bojana Bajić saopštila je da je od prvog zaključenja spiska - 18. septembra, do konačnog zaključenja, obrisano oko 400 osoba po osnovu činjenice smrti.

Izbori, dakle, što se biračkog spiska tiče, mogu da počnu. U igri su koalicija DPS-SDP-LP, dok opozicija nastupa u tri kolone. Najviše izgleda za dobar rezultat ima Demokratski front, uz rame su im SNP i novoosnovana Pozitivna Crna Gora.

‘’Konkurenti Evropske Crne Gore pokušavaju da reorganizuju anticrnogorski dio političke scene formiranjem Demokratskog fronta, ali da bi smijenili vlast potrebno im je i suverenističkih glasova zbog čega je formirana Pozitivna Crna Gora’’, naglašavaju lideri DPS-a.

Ono što je nesporno, a tome idu u prilog i istraživanja javnog mnjenja, jeste da će vladajuća koalicija, zajedno sa liberalima, dobiti najveći broj mandata. Ukoliko to ne bude dovoljno da sami formiraju Vladu, pridodaće im se mandati nacionalnih stranaka Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Svaki drugačiji ishod bio bi prvorazredno iznenađenje.
XS
SM
MD
LG