Linkovi

Izveštaj bez preporuke o datumu?


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

U Briselu ne žele da potvrde da Komisija neće uputiti zahtev Savjetu da odredi tačan početak pregovora sa Srbijom

Prijedlog Evropske komisije Savjetu ministara da odredi datum za početak završnih pregovora sa Srbijom će pričekati, dok Beograd i Prišina ne načine vidljivo poboljšanje odnosa, piše - između ostalog - u dokumentu koji će u naredni utorak biti zvanično predstavljen u Briselu. Navode dokumenta danas u Evropskoj komisiji ne žele da potvrde, ni da demantuju, ali ih - na neki način - potvrđuju ranije izjave evropskih zvaničnika.

Već neko vrijeme se u krugovima oko Evropske komisije govori o tome kako Komisija, u svom godišnjem izvještaju o napretku država zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, neće uputiti zahtjev evropskim ministrima da se odredi datum za početak pregovora o prijemu Srbije u EU, završne faze integracijskog procesa. Razlog - čeka se "vidljivo i održivo" poboljšanje odnosa Srbije i Kosova, što bi, vjeruju u Briselu, ukinulo blokadu na evropskom putu.

Potvrđeno je to i dijelovima nacrta izvještaja koji će biti ozvaničen narednog utorka, o čemu danas u Evropskoj komisiji nisu željeli da daju komentare.

"Izvještaj o napretku će biti objavljen naredne sedmice i do tada ne želimo da kometarišemo bilo kakve dijelove ili nacrte dokumenta. U srijedu će Evropska komisja usvojiti konačni izvještaj i on će tada biti dostupan javnosti", rekao je Peter Stano, portparol komesara za proširenje, Štefana Filea.

Ipak, sudeći prema ranijim izjavama evropskih zvaničnika, izostanak preporuke o davanju datuma za pregovore sa Srbijom, čini se sasvim očekivan. To je, tokom nedavnog susreta u Briselu - posredno - premijeru Dačiću najavio i prvi čovjek Evropskog savjeta.

"Vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom ostaje ključni uslov za novi korak, početak pregovora o prijemu", rekao je tada predsjednik Savjeta, Herman Van Rompuj.

Uz to, prema nacrtu izvještaja, Evropska komisija konstatuje da korupcija i organizovani kriminal još uvijek predstavljaju problem ne samo u Srbiji, već i u ostalim državama zapadnog Balkana.

Sličnost Srbije sa susjedima je i u nedovršnoj reformi državne uprave, kao i što svi na zapadnom Balkanu osjećaju negativne posljedice ekonomske krize i visokog stepena nezaposlenosti.

Vjeruje se da će narednih dana izvještaj biti dopunjen i stavom o otkazivanju "Parade ponosa", s obzirom da su se negativne rekcije na odluku o otkazivanju čule sa gotovo svih zvaničnih briselskih adresa.
XS
SM
MD
LG