Linkovi

Dodik: Nikakva Crna Gora neće sprečiti gradnju


Predsednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik<br>
Predsednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik<br>

Potpredsednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović kazao da je iznenađen takvom izjavom i da se nada da će međunarodni organi zaštititi crnogorske interese.

Republika Srpska je, najavom gradnje hidroelektrana na Drini bez konsultacija sa Crnom Gorom, prekršila međunarodnu Konvenciju o prekograničnom uticaju na životnu sredinu, ocijenio je potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović posle najave premijera tog entiteta Milorada Dodika da će graditi hidroelektrane, bez obzira na stav Crne Gore.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je ranije da će taj entitet graditi hidroelektrane na Drini, bez obzira na to kakav je stav Crne Gore, i da "nikakva Crna Gora, ni protestnim niti bilo kakvim notama, neće moći to da spriječi". On je kazao da Crna Gora nema nikakvu nadležnost kada je riječ o ovim projektima, jer na ovom prostoru postoji pun suverenitet RS.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović kazao je da je iznenađen takvom izjavom, i da se nada da će nadležni međunarodni organi reagovati i zaštititi crnogorske interese.

"Mislim da je takvim gestom RS prekršila međunarodnu Konvenciju o prekograničnom uticaju na životnu sredinu, čiji je potpisnik, i iz tog razloga očekujemo reakciju međunarodnog tijela koje se bavi praćenjem poštovanja Konvencije", rekao je Lazović.

On je pojasnio da je RS, po Konvenciji, bila obavezna da obavijesti crnogorsku Vladu o takvom projektu, jer on može ugroziti životnu sredinu u Crnoj Gori, a podrazumijeva i korišćenje zajedničkog vodnog potencijala.

"Naša Piva i naša Tara čine Drinu. Zbog toga, RS ne može gledati na projekat samo iz svog ugla i pratiti samo svoje interese. Zaista čudi izjava tog tipa", rekao je on.

Lazović je podsjetio i da gradnja četiri hidroelektrane na teritoriji RS podrazumijeva i izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, a da je crnogorska Skupština još 2005. godine odlučila da se takav projekat stopira zbog mogućeg potapanja Tare.
XS
SM
MD
LG