Linkovi

Vojne vežbe - opomena Iranu


Vojne vežbe u Persijskom zalivu
Vojne vežbe u Persijskom zalivu

Sjedinjene Države i više od 30 drugih zemalja sprovele su do sada najveće vežbe deminiranja u Persijskom zalivu,

Sjedinjene Države i više od 30 drugih zemalja sprovele su do sada najveće vežbe deminiranja u Persijskom zalivu, gde Iran preti da će blokirati strateški značajan Ormuski moreuz. Uporedo sa vežbama, u Ujedinjenim nacijama ponovo sui izneta upozorenja da bi moglo da dodje do primene sile da bi se Teheran sprečio u razvoju nuklearnog oružja.

SAD su predvodile multinacionalne pomorske vežbe u Perijskom zalivu. Ta operacija predstavlja javnu opomenu Iranu, koji je zapretio da će minirati te vode - koridor kroz koji prolazi petina svetskih zaliha nafte.

U isto vreme, Izrael je održao svoje najveće vojne vežbe u više godina unazad, dok tenzija sa Iranog zbog njegovog spornog nuklearnog programa nastavlja da raste.

Izraelski zvaničnici navode da je Iran samo nekoliko meseci udaljen od posedovanja nuklearnog oružja. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorava:

"Šokantno je što su neki počeli da promovišu apsurdnu ideju da bi nuklearno naoružani Iran zapravo stabilizovao Bliski istok. Kako da ne… To je kao da kažete da bi nuklearno naoružana Al-Kaida donela eru sveopšteg mira.”

Svetske sile sumnjaju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje dok Teheran tvrdi da njegova nuklearna energija ima mirnodopsku namenu. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kaže:

“U suštini, mi ne shvatamo ozbiljno pretnje cionista koje se odnose na njihov mogući napad na Iran. Medjutim Iran je na kraju krajeva velika zemlja, i mogu da vas uverim da imamo sva odbrambena sredstva na raspolaganju i da smo spremni da se branimo.”

SAD premeštaju značajne količine oružja u Persijski zaliv i povećavaju broj borbenih aviona koji bi mogli da izvrše udar duboko unutar iranske teritorije.

Američki predsednik Barak Obama kaže da više voli diplomatiju, ali ne isključuje vojnu opciju.

“Budite sigurni – nuklearno naoružani Iran nije izazov koji može da se savlada. Bila bi to pretnja uništenjem Izraela, pretnja bezbednosti zemalja Perijskog zaliva i stabilnosti globalne ekonomije.”

Sankcije iranskoj naftnoj industriji nanele su ogromnu štetu iranskoj ekonomiji a njegova valuta doživljava kolaps.

Medjutim, Iran nastavlja da dodaje centrifuge svojim nuklearnim postrojenjima, što povećava njegovu sposobnost da obogaćuje uranijum. Izrael zahteva da se povuku crvene linije čiji bi prelazak mogao da podstakne vojnu akciju.

Regionalni analitičari, kao što je Petrik Kloson, se ne slažu sa tim:

“Kako bismo znali da li je Iran prešao neku od crvenih linija koje smo odredili? Ako moramo da sačekamo da Iran testira nuklearno oružje da to utvrdimo - onda je već kasno da se preduzmu preventivne mere.”

Neki analitičari smatraju da je vreme da se Iranu ponudi sveobuhvatni sporazum u nastojanju da se pokrenu zastali pregovori. Oni tvrde da je takav potez neophodan da bi se pokazalo da Zapad u punoj meri istražuje diplomatske opcije, pre nego što pribegne vojnoj sili.

Denis Ros je bivši visoki savetnik Bele kuće za Iran.

“Ključ za efikasnu diplomatiju je da se nekome ponudi izlaz, ali i jasno stavi na znanje šta će biti verovatne posledice u slučaju da se ta ponuda ne iskoristi.”

A te potencijalne posledice sada mogu da se vide iznad Persijskog zaliva, nadomak obale Irana.

Iran je obećao da će uzvratiti na bilo kakav napad, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče, u Generalnoj skupštini UN, pozvao svet da povuče “jasnu crvenu liniju” prema Iranu. Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ešag al-Habib optužio je Netanjahua da je izneo “neosnovane tvrdnje” protiv Teherana. Osim toga, juče su se, na marginama zasedanja Generalne skupštine, sastali i predstavnici grupe P5+1 koji su razmatrali napore da se nastave mirovni pregovori sa Iranom.
XS
SM
MD
LG