Linkovi

Nastavak sukoba u Siriji


Vojnici sirijske armije u Alepu.
Vojnici sirijske armije u Alepu.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu javlja da je najviše žrtava danas bilo u severnom delu zemlje

Sirijski borci za ljudska prava javljaju da vladine i pobunjeničke snage nastavljaju sukobe širom zemlje, dan pošto je Slobodna sirijska armija objavila da premešta svoj komandni centar iz Turske u Siriju.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu javlja da je najviše žrtava danas bilo u severnom delu zemlje. Ista organizacija kaže da je vlada u napadima na pobunjenike u pokrajini Homs koristila i vazdušnu podršku. Slobodna sirijska armija – sastavljena najvećim delom od vojnih dezertera – juče je objavila video u kojem saopštava da prebacuje svoju komandu na „oslobođena područja“ Sirije.

Komandant te armije, pukovnik Rijad al-Asad, rekao je da organizacija očekuje da pokrene ofanzivu na Damask. Predstavnici 16 sirijskih opozicionih partija su se danas sastali u Damasku i zatražili kraj, kako se navodi, sirijskog „autokratskog režima“.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori Irana i Rusije, zemalja koje podržavaju predsednika Bašara al-Asada. Nije jasno koliku će snagu imati današnje saopštenje, ali se zna da vlada predsednika Asada strogo ograničava kritike na područjima koja kontroliše, a pobunjenici koji se bore širom zemlje ovakve sastanke obično opisuju kao takozvano „interno“ opoziciono okupljanje.

Očekuje se da sirijski konflikt bude glavna tema razgovora predstavnika 193 članice Ujedinjenih nacija na predstojećoj godišnjoj Generalnoj skupštini ove organizacije u Njujorku.
XS
SM
MD
LG