Linkovi

Kraj nadgledane nezavisnosti Kosova


Članovi medjunarodne upravljačke grupe posle današnjeg sastanka u Prištini slikali su se ispred zgrade Kosovske vlade
Članovi medjunarodne upravljačke grupe posle današnjeg sastanka u Prištini slikali su se ispred zgrade Kosovske vlade

Odlukom Međunarodne upravljačke grupe okončana je i misija Međunarodne civilne kancelarije i mandat njenog šefa Pitera Fejta

Međunarodna upravljačka grupa donela je odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova, čime je prestala misija Medjunarodne civilne kancelarije, koja je bila zadužena za sproovdjenje Ahtisarijevog plana. Svečanoj sednici Skupštine Kosova prisustvovao je i bivši specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari.

Odluku Međunarodne upravljačke grupe o prestanku nadgledane nezavisnosti Kosova, novinarima je na albanskom jeziku saopštio Piter Fejt kome je danas prestao mandat šefa Medjunarodne civilne kancelarije.

„Nadgledana nezavisnost Kosova je završena“, kazao je Fejt.

Okončanjem nadgledane nezavisnosti Kosova do kraja godine u potpunosti će se zatvoriti Međunarodna civilna kancelarija. Ona trenutno nema nikakve pravne nadležnosti, a Ustav Kosova, kako se navodi u saopštenju Medjunarodne upravljačke grupe „predstavlja jedini osnov za pravni okvir zemlje“. Zahvalivši se Piteru Fejtu na saradnji premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je ovo istorijski dan za Kosovo, ali da ima još puno posla.

“Kosovo je priznalo preko 90 zemalja, postali smo član Svetske banke i MMF-a. Ostaju izazovi, a to su integracija severa, uspostavljanje bolje vladavine prava, studije izvodljivosti i vizne liberalizacije”, rekao je Tači.

Nakon konferencije Tačija i Fejta počela je svečana sednica Skupštine Kosova, intoniranjem kosovske himne. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga kazala je obraćajući se poslanicima i predstavnicima diplomatskog kora da je Kosovo država gde svi ravnopravno uživaju svoja prava, kolektivna i građanska. Ona je rekla da Kosovo želi da sa Srbijom izgradi dobrosusedske odnose, posebno putem dijaloga koji se održava u Briselu.

“Želimo da budemo zemlja visokih dostignuća. Naš san danas postaje realnost. Sprovodimo reforme u svim oblastima. Ovo je održiva, demokratska zemlja, zemlja nade, vizija nam je Evropa, cilj nam je članstvo u EU”, kazala je Jahjaga.

Poslanicima i ostalim gostima obratio se i posednik u dijalogu Prištine i Beograda koji je održan u Beču i tvorac sveobuhvatnog predloga za rešavanje budućeg statusa Kosova Marti Ahtisari.

Da sam u mom prvobitnom pismu generalnom sekretaru, pored nacrta ponudio i opis službenika kosovske policije, Albanaca i Srba, kako čuvaju objekte Srpske pravoslavne crkve, da sam ponudio opis kako bi Vlada u Prištini trebalo da pruža usluge koje sada pruža, severno od reke Ibar, da sam ponudio opis onoga što vidimo u kosovskim opštinama sa srpskom većinom koje funkcionišu unutar nezavisnog Kosova, onda bi Ahtisarijev plan bio smatran fantazijom. Ovo postignuće je naš zajednički uspeh”, rekao je Ahtisari.

Pored Martija Ahtisarija sednici Skupštine Kosova prisustvovali si i Frenk Vizner specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u pregovorima o budućem statusu Kosova, nemački diplomata Volfgan Išinger, pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Filip Riker i predstavnici diplomatskog kora na Kosovu. Svečanoj sednici Skupštine Kosova nisu prisustvovali poslanici pokreta Samoopredeljenje i poslanici Jedinstvene srpske liste.
XS
SM
MD
LG