Linkovi

Internet u službi rasizma


Memorijalna služba za žrtve napada u sičkom hramu u Viskonsinu
Memorijalna služba za žrtve napada u sičkom hramu u Viskonsinu

Organizacije koje prate grupe koje podstiču mržnju navode da je internet plodno tlo za širenje rasizma.

Siki u Americi i dalje žale za žrtvama nedavnog napada u hramu u Viskonsinu, pokušavajući da razumiju, naizgled, besmisleni čin.

Siki i pripadnici lokalne zajednice okupili su se u jednom predgrađu Los Anđelesa kako bi odali počast žrtvama u Viskonsinu. Pojedini su pokušali da razumiju motiv napadača Vejda Majkla Pejdža. Sik Nahtar Sing Bular smatra da je riječ o besmislenom činu.

“Moglo bi da se dogodi bilo gdje. Neko može da uradi te stvari bilo gdje.”

Istražitelji navode da je Pejdž bio povezan sa bendovima koji šire poruku o nadmoći bijele rase, spekulišući da je rasna mržnja bila povod za napad. Tim Zal došao je u hram da bi izrazio saučešće. Kaže da je nekada mrzio sve tamnopute ljude. 1980-tih, bio je organizator za neonacističku grupu “Otpor bijelih arijevaca”

“Pokret bijelih rasista počeo je da se mijenja. Umjesto u velikim organizacijama, počeli su da djeluju u ovim malim ćelijama.”

I da se organizuju na internetu. Rik Iton, iz Centra “Simon Vizental” istražuje grupe koje podstiču mržnju. Centar nadzire društvene medije poput Tvitera i Fejsbuka i distribuira internet aplikacije agencijama za sprovođenje zakona. Iton, koji je zatražio da mu se ne prikazuje lice, kaže da mržnja cvjeta u muzici, epitetima i simbolima.

“Naziv pjesme je ‘Nastavi da se boriš’. Govori o tome da moraju da nastave da se bore i, ako to ne uradiš, ubiće te.

Rabin Abraham Kuper, takođe iz Centra “ Simon Vizental”, kaže da internet sajtovi koji podstiču mržnju, šire ideje i regrutuju sljedbenike.

“Daju vam moć, potvrđuju vaše stavove.”

Rabin Kuper takođe navodi da ti sajtovi stvaraju iluziju masovnog pokreta. Mogućnost organa za sprovođenje reda da reaguju je međutim ograničena, bez obzira na to koliko su poruke uvredljive, ističe Tereza Karlson iz Fedelanog istražnog biroa.

“Dok neko ne zaprijeti, odnosno dok ne postoji prijetnja upotrebe sile ili nasilja, ne možemo da pokrenemo istragu.”

Rabin Kuper smatra da internet kompanije moraju da urade mnogo više.

“Društveni mediji na internetu trebalo bi i moraju da urade mnogo više da marginalizuju poruke mržnje, netolerancije i terorizma i one koji ih upućuju.”

Siki u Kaliforniji u međuvremenu pokušavaju da razumiju kako je jedan vjerski objekat postao mjesto zločina.
XS
SM
MD
LG