Linkovi

Suša u evropskoj "godini vode"


Belgijski princ Filip posećuje fabriku za preradu otpadnih voda u Hai Fongu u Kini, u koju su uložene belgijske investicije.
Belgijski princ Filip posećuje fabriku za preradu otpadnih voda u Hai Fongu u Kini, u koju su uložene belgijske investicije.

Suša koja je ove godine pogodila i Evropu skrenula je pažnju na potrebu ulaganja u obnavljanje i zaštitu vodenih resrusa.

Bez vode, jasno, nema života - u društvu u kojem živimo, gdje je dovoljno odvrnuti česmu i voda je tu, često zaboravljamo da je voda ograničen resurs, koji se svuda, pa i u Evropi, suočava sa brojnim prijetnjama, poput suše uzrokovane visokim temperaturama.

Suša će, zajedno sa ljetom ipak proći, ali druge prijetnje su tu - u EU se svakog dana u vodi završe stotine tona otpada, poput medicinskog. Namjerno ili ne, činjenica je da su tu, u prijeko potrebnoj vodi. Šta činiti? Raditi preventivno, naravno, ali šta sa već zagadjenom vodom?

Veliki centar južno od Berina u Njemačkoj, vodjen od strane Feredalne agencije za životnu sredinu radi na tome - cijeli simuliraju jezera i vodotoke a cilj je rekonstruisati eko-sistem i istražiti uticaj svih tih hemikalija na floru i faunu.

"Medicinski preparati su napravljeni da imaju uticaj na ljude i životinje, ali oni takodje mogu uticati na životnu sredinu- jedan primjer je endokrini efekat kontraceptivnih sredstava, kakav smo već zabilježili u prirodi oko nas", navodi profesor Adolf Ajzentreger iz Federalne agencije za životnu sredinu.

U Rurskom bazenu, na zapadu Njemačke, pokušavaju vodu očistiti najbolje što može.

"Nakon godinu dana testova, dostigli smo stepen eliminacije izmedju 50 i 70 posto- u ovom trenutku nije moguće da učinimo više", kaže Markus Ridel iz Službe za zaštitu voda.

Prevencija ostaje najbolja opcija - u Njemačkoj je pokrenuta ozbiljna kampanja koja poziva ljude da neupotrebljene lijekove vraćaju apotekama. Takodje, pri proizvodnji lijekova je neophodno uvrstiti i komponentu njihovog eventualnog uticaja na životnu sredinu. Evropa se, čini se, pokreće - ova godina je proglašena “godinom vode”, pa i Evropska komisija užurbano radi na novim, strožijim direktivama na tom polju.

Tako je nedavno 15 novih supstanci dodano "crnoj listi" zagadjivača, gdje su se, po prvi put, našla i tri farmaceutska proizvoda. Zašto? Zato što briga o vodi nije stvar politike već preživljavanja... Jedino pitanje je: da li smo na vrijeme počeli uvidjati značaj bogatstva koje tako nerazumno trošimo?
XS
SM
MD
LG