Linkovi

Kidnapovani Iranci u Siriji - penzioneri?


Sahrana čoveka ubijenog u pokrajini Idlib u Siriji, 7. avgust 2012.
Sahrana čoveka ubijenog u pokrajini Idlib u Siriji, 7. avgust 2012.

Iranske vlasti demantuju da su Iranci oteti u Siriji pripadnici oružanih snaga. Sirijska opozicija izveštava o žestokim borbama u Alepu.

Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi kaže da su neki od 48 Iranaca koje su oteli sirijski pobunjenici penzionisani članovi revolucionarne garde i vojske i da su došli u Damask radi verskog hodočašća.

Iranska novinska agencija ISNA navela je danas Salehijevu izjavu u kojoj je on demantovao da su oteti Iranci pripadnici oružanih snaga.

Pobunjenička Slobodna sirijska armija opisala je Irance otete u subotu kao pripadnike Revolucionarne garde na „izviđačkom zadatku“.

U međuvremenu, opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava izveštava da je današnji sukob u Alepu bio najteži otkada su pobunjenici preuzeli kontrolu nad jednim delom tog grada.

Grupa za ljudska prava Amnesti internešenel objavila je satelitske snimke Alepa i okoline na kojima se, prema tvrdnji te grupe, vide znaci sve šire upotrebe teškog naoružanja. Amnesti internešenel kaže da to podstiče „veliku zabrinutost“ da se sprema ofanziva na to područje. Organizacija takođe upozorava i pobunjenike i vladine snage da će napadi na civile biti „jasno dokumentovani“.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad više puta je ponovio obećanje da će očistiti zemlju od, kako ih on naziva, „terorista“.

Jordanski kralj Abdula rekao je da bi Asad mogao da pokuša da izgradi uporište za pripadnike svoje sekte alavita, ako ne bude u stanju da zadrži kontrolu nad čitavom zemljom. Kralj je izjavio za američku televizijsku mrežu CBS da bi takav razvoj događaja predstavljao „scenario za najgoru situaciju“ koji bi stvorio višedecenijske probleme.
XS
SM
MD
LG