Linkovi

Rekordne suše zbog globalnog zagrevanja?


Isušene stabljike kukuruza na farmi u Indijani
Isušene stabljike kukuruza na farmi u Indijani

Veza globalnog zagrevanja i specifičnih vremenskih prilika poput suša, koje sagorevaju zemljište u Teksasu, tema je nove studije

Teška suša – jedna od najgorih u istoriji - i dalje pogađa velike delove Sjedinjenih Država, a najteže pogođen je američki jug. Klimatolozi kažu da prvi put imaju dokaze da ova rekordna suša i druge vrste ekstremnih vremenskih prilika, mogu a budu povezani sa globalnim zagrevanjem.

Suša u Teksasu traje od januara 2011. Ta savezna država je pogođena vremenskom pojavom poznatom kao „La Ninja“, koja periodično rashlađuje Tihi okean i donosi toplije, suvlje vremenske uslove južnim američkim državama. Međutim, Džejms Bredberi, klimatolog u Institutu za svetske resurse, organizaciji za proučavanje globalne životne sredine, veruje da bi klimatske promene mogle da pogoršaju situaciju.

Smatram da je velika verovatnoća da su sadašnje temperature i vrućine u skladu sa toplijim prilikama u svetu koje pojačavaju suše.“

Veza globalnog zagrevanja i specifičnih vremenskih prilika poput suša koje sagorevaju zemljište u Teksasu, tema je nove studije čiji su ko-autori Piter Stot, šef Odeljenja za praćenje klimatskih prilika u Centru „Met Ofis Hedli“, institucije koji savetuje Britansku vladu. On je putem skajpa dao izjavu za Glas Amerike.

Pronašli smo jasne dokaze ljudskog uticaja na talas vrućina u Teksasu i na temperature u Britaniji tokom 2011.“

Prema toj studiji, suša u Teksasu 2011, bila je dvadeset puta verovatnija nego 1960-tih godina, zbog ispuštanja štetnih gasova u atmosferu koji menjaju klimu. Toplotni talas prošlog novembra u Engleskoj, bio je 62 puta verovatiji zbog tih promena koje izaziva čovek. Skot kaže da sve ekstremne vremenske prilike ne mogu direktno da se pripušu klimatskim promenama, ali da su verovatnije u toplijem svetu.

Zapazili smo to sa ‘La Ninjom’ u Teksasu, ali izvan svega toga postoje dodatni klimatski faktori koji su protekle godine zaista doveli do rasta osetljivosti na ekstremno vreme.“

Suša nastavlja da pogađa i druge delove Sjedinjenih Država, izazivajući šumske požare i nanoseći štetu usevima u trećini saveznih država. Američki naučnici predviđaju da bi ti uslovi narednih meseci mogli čak i da se pogoršaju. Stot kaže da su novi podaci poslednje upozorenje da uticaj globalnog zagrevanja može da se smanji ukoliko se odmah reaguje na ispuštanje ugljendioksida iz automobila, fabrika i zgrada.

Nadamo se da su ljudi u stanju da shvate posledice budućih klimatskih promena i povežu ih sa onim što se sada događa.“

Stot dodaje da se nada da je ova studija prva u seriji godišnjih izveštaja u kojima će se istraživati veza globalnog zagrevanja i određenih ekstremnih vremenskih pojava.
XS
SM
MD
LG