Linkovi

Guverner Narodne banke Srbije podneo ostavku


Dejan Šoškić, bivši guverner Narodne banke Srbije na konferenciji za novinare, 2. avgust 2012.
Dejan Šoškić, bivši guverner Narodne banke Srbije na konferenciji za novinare, 2. avgust 2012.

Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije podneo ostavku; Jorgovanka Tabaković najozbiljniji kandidat za tu funkciju.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić podneo je danas ostavku, dok se u Skupštini Srbije vodi burna rasprava o predlogu izmena Zakona o Narodnoj banci. Izbor novog guvernera najavljen za ponedeljak, najozbiljniji kandidat za tu funkciju je visoka funkcionerka SNS-a, Jorgovanka Tabaković.

Pre nego što je većina u parlamentu i usvojila izmene Zakona o Narodnoj banci, sam Dejan Šoškić je podneo ostavku na tu funkciju. U obrazloženju ostavke, koju je danas dostavio predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću, Šoškić ističe da su razlog za ostavku predložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije kojima se, po oceni Šoškića, bitno narušava nezavisnost Narodne banke Srbije.

Usvajanje ovakvih izmena Zakona o Narodnoj banci moglo bi uticati na pogoršanje pozicije Srbije na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija, ističe Šoškić i dodaje da se to već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška našoj zemlji u kriznim uslovima.

A o izmenama Zakona o narodnoj banci se u Skupštini vodi oštra polemika, u kojoj poslanici opozicije upozoravaju da se ovakvim izmenama zakona ukida nezavisnost centralne banke, kao i da se smenom Šoškića stvara prostor za dalje postavljanje partijskih kadrova na ključne pozicije.

Uz propis o smeni državnih službenika i propisa da nosioci upravnih ovlašćenja zavise od izvršne vlasti, ovaj zakon o narodnoj banci je treći je u nizu koji Srbiju vraćaju unazad, smatra opozicija.

"Moram da kažem da je ovo ne samo stranačko preuzimanje instrumenata nezavisnih tela, obesmišljavanje nezavisnosti NBS, stranačko postavljanje za guvernera prvi put, golo stranačko postavljanje, već nam se u zakonu već stavlja, u tački 26 za koliko dana će novi guverner biti izabran", kaže Borislav Stefanović, DS.

"Sasvim je očigledno šta je namera nove vlade. Da kroz promenu zakona o narodnoj banci instalira novo rukovodstvo na čelo narodne banke. Ali to je jedna dimenzija priče. Mi ne bismo želeli da se sve svede na raspravu ili poredjenje odlazećeg guvernera Šoškića i potencijalne kandidatkinje za guvernera gospodje Tabaković. Mislimo da je suština promena mnogo dublja. Da se iza ovoga krije potpuna promena monetarne politike u zemlji", smatra Bojan Đurić, LDP.

Sa druge strane, predstavnici nove vlasti poručuju da se ove izmene zakona o Narodnoj banci ne tiču personalnih rešenja bilo kog kandidata, pa ni aktuelnog guvernera Dejana Šoškića, već da služe kako bi se sistem funkcionisanja NBS doveo do optimuma.

"Nemam ništa protiv toga da to funkcioniše na način koji garantuje nezavisnost Narodne banke. Ali, znate šta, ne može se voditi ekonomska politika i upravljati zemljom ako vi imate različite koncepte. I to je suština", poručio je predsednik vlade Srbije, Ivica Dačić.

"Moja, dakle zamerka je što guverner nije bio nezavisan. Sam zakon sada, koji se menja, on bukvalno uvodi samo dve novine. Ključna je ova da se osniva uprava za nadzor finansijskih institucija koja će biti samostalnija u odnosu na guvernera samog u kontroli rada banaka. Jer potrebna nam je mnogo jača supervizija banaka", objašnjava ministar privrede i finansija, Mlađan Dinkić.

Inače, predviđeno je da se nakon usvajanja izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije odmah u ponedeljak u parlamentu izabere novi guverner, a prema svim informacijama na to mesto će doći visoka funkcionerka Srpske napredne strane Jorgovanka Tabaković.
XS
SM
MD
LG