Linkovi

Drakonske kazne za Pen Stejt


Radnici uklanjaju statuu legendarnog fudbalskog trenera Džoa Paterna u Stejt Koledžu u Pensilvaniji.
Radnici uklanjaju statuu legendarnog fudbalskog trenera Džoa Paterna u Stejt Koledžu u Pensilvaniji.

Pen Stejt je "obožavanje heroja i pobedu po svaku cenu" stavio ispred integriteta, poštenja i odgovornosti, ocenio je predsednik NCAA.

Nacionalna asocijacija koledž sportova (NCAA) uvela je do sada nevidjeni niz kazni Univerzitetu Pen Stejt zbog propusta te škole da zaustavi seksualno zlostavljanje mladića i dečaka koje je počinio jedan od njenih trenera.

Regulatorno telo je univerzitetu iz Pensilvanije izreklo kaznu od 60 miliona dolara, poništilo njegove pobede u američkom fudbalu u proteklih 14 sezona, zabranilo da učestuje u utakmicama po završetku sezone u naredne četiri godine, i smanjilo broj stipendija koje Pen Stejt može da ponudi.

Predsednik NCAA Mark Emert saopštio je kaznene mere na konferenciji za novinare. Univerzitet je poštedjen jedino takozvane "smrtne kazne", koja bi podrazumevala potpuno obustavljanje njenog programa američkog fudbala za odredjeni niz godina.

"U vidu smo iznad svega imali tragičnu štetu koja je naneta žrtvama i njihovim porodicama. Ništa što preduzmemo danas neće moći da ukloni njihov bol i patnju. Ali možemo da uvedemo sankcije koje istovremeno odražavaju razmere tih strašnih dela, i osiguravaju da će Pen Stejt obnoviti kulturu sporta koja se strahovito izvitoperila. Naš cilj nije da samo izričemo kaznu već da se postaramo da univerzitet uspostavi kulturu sporta i svakodnevni mentalni pristup u kome se fudbal više nikada neće staviti ispred obrazovanja, negovanja i zaštite mladih ljudi", poručio je Emert.

Bivši pomoćnik trenera Džeri Sendaski prošlog meseca je proglašen krivim zbog seksualnog zlostavljanja mladića, ponekad i u školskim prostorijama.

Istragom koju je vodio bivši direktor Federalnog istražnog birao Luis Fri, utvrdjeno je da su dugogodišnji glavni trener Džo Paterno i nekoliko drugih ljudi na istaknutim funkcijama godinama ćutali o optužbama protiv Sendaskog.

Emert je izjavio da je Pen Stejt "obožavanje heroja i pobedu po svaku cenu" stavio ispred integriteta, poštenja i odgovornosti.

Legendarni trener Paterno, koji je u karijeri zabeležio najviše pobeda u istoriji koledž sportova, preminuo je u januaru. On je otpušten prošle godine nakon što je izbio skandal. Njegova statua je u nedelju uklonjena sa fudbalskog stadiona Pen Stejta.
XS
SM
MD
LG