Linkovi

Majamiju druga titula


Dvejn Vejd sa trofejem Leri O'Brajen, namenjenom šampionu NBA lige, i Lebron Džejms sa priznanjem za najkorisnijeg igrača finalne serije koji nosi ime Bila Rasela
Dvejn Vejd sa trofejem Leri O'Brajen, namenjenom šampionu NBA lige, i Lebron Džejms sa priznanjem za najkorisnijeg igrača finalne serije koji nosi ime Bila Rasela

Pobedom u petoj utakmici finala plej-ofa - 121:106, Hit stigao do konačnog trijumfa u seriji sa Oklahoma Sitijem; Lebron Džejms MVP

Košarkaši Majamija osvojili su drugu titulu šampiona NBA lige u istoriji kluba, pošto su i u petoj utakmici finala plej-ofa – u svojoj dvorani - pobedili Oklahoma Siti. Bilo je 121:106 za tim sa Floride, koji je sa izuzetkom vođstva gostiju 4:2 na samom početku meča, sve vreme imao prednost, u jednom trenutku čak 27 poena razlike.

Druga skraćena sezona u istoriji NBA lige završena je trijumfom tima koji je prethodnu okončao razočaravajućim porazom u finalu plej-ofa. Ovog puta – Majamiju je sve išlo na ruku – posebno u petoj, kako se ispostavilo, odlučujućoj utakmici finalne serije. Predvođeni MVP-jem ligaškog dela sezona, a sad i finala plej-ofa - Lebronom Džejmsom, koji je ostvario „tripl-dabl“ – 26 poena, 11 skokova i 13 asistencija, domaći su pružili gotovo neverovatnu partiju, ubacili više od 50 odsto pokušaja iz igre i van linije za tri poena, ne dozvoljavajući gostima ni da pomisle da mogu da vrate seriju u Oklahoma Siti.

Mladi tim Tandera dao je sve od sebe da se vrati u meč posle dvocifrenog zaostatka, ali su ih omeli neiskustvo, pogrešne odluke u ključnim trenucima i pre svega činjenica da su praktično svi u ekipi Majamija imali veče za pamćenje – pre svih veteran Majk Miler, koji je ubacio sedam trojki iz osam pokušaja, završivši sa 23 poena. Kris Boš je postigao 24, Dvejn Vejd 20, Šejn Batije 11, a Mario Čalmers 10.

Domaći su ubacili čak 14 trojki, od kojih nijednu Vejd ili Džejms.

"Sanjao sam da dobijem ovakvu priliku i da doživim ovaj trenutak, već dugo, i sinoć i danas. Moj san se sada ostvario i to je najbolji osećaj koji sam ikada imao", rekao je Džejms na konferenciji za novinare posle utakmice.

Lebron je tako u 9. sezoni pošto ga je Klivlend izabrao kao prvog na draftu, stigao do šampionskog prstena. Za Dvejna Vejda je to drugi trofej, posle onog koji je osvojio 2006, kada je i sam bio MVP plej-ofa. Kao i tada, Majami je do titule stigao sa četiri pobede zaredom, tri u svojoj dvorani. Protiv Dalasa pre godinu dana, to im nije pošlo za rukom.

"Najbolje što mi se dogodilo prošle godine jeste to što smo izgubili u finalu, i zbog načina na koji sam igrao, jer sam u osnovi morao da se vratim fundamentalnim stvarima. Postao sam skromniji i znao sam da ću morati da se promenim i kao košarkaš i kao čovek da bih dobio ono što želim. I to se dogodilo, svega godinu kasnije", istakao je Džejms.

Kod poraženih, najefikasniji su po običaju bili Kevin Durent sa 32 poena i 11 skokova, te Rasel Vestbruk i Džejms Harden sa po 19 poena.

Oklahoma Siti je posle pobeda nad velikanima Zapadne konferencije Dalasom, Lejkersima i San Antonijem, možda najslabije igrao u finalnoj seriji, ali za utehu, mladi igrači Tandera trebalo bi da dobiju još koju priliku da se bore za titulu – možda već sledeće sezone.
XS
SM
MD
LG