Linkovi

Žustra debata Klinton i Sandersa u Bruklinu


Klinton i Sanders tokom sinoćnje debate u Bruklinu
Klinton i Sanders tokom sinoćnje debate u Bruklinu

Dvoje kandidata tokom jedne oštre razmene dovodili u pitanje prosuđivanje onog drugog, oboje se složili da banke koje se smataraju "prevelikim da propadnu" predstavljaju rizik za ekonomiju, ali su tokom rasprave u vezi sa minimalnom cenom rada bukvalno vikali jedno na drugo...

Kandidati za demokratsku predsedničku nominaciju, senator iz Vermonta Berni Sanders I bivša državna sekretarka Hilari Klinton sinoć su održali žustru debatu u Njujorku, uoči važnih primarnih izbora koji se u toj državi održavaju za pet dana.

Kandidati su agresivno razmenjivali mišljenja u vezi sa većinom pitanjima. Sanders je još jednom ponovio svoje sumnje u rasudjivanje Hilari Klinton, zbog njene podrške ratu u Iraku i prihvatanja donacija za kampanju od banaka i firmi sa Vol Strita.

Medjutim, Sanders nije uspeo da dokaže svoje tvrdnje da je Klinton činila usluge bankama dok je bila senatorka.

"Pravi odgovor po meni je da treba da razbijemo velike banke i to je sadržaj mog zakonskog predloga”, izjavio je Sanders.

"Kao što vidite – on ne može, ne može da navede nijedan primer, zato što tih primera – nema! I uvek je važno, iako je ponekad nezgodno, raspolagati tačnim činjenicama”, kazala je KIinton.

Ona je nazvala Sandersovu usredsredjenost na njeno primanje velikih priloga od Vol Strita – “lažnim napadom”. Hilari je pokušala da stane na kraj pitanjima o plaćenim govorima koje je držala u finansijskim institucijama objavivši da će objaviti te transkripte pod odredjenim ulsovima.

“Hajde da postavimo iste standarde za sve. Kada svi to budu uradili, okej, ja ću ih objaviti. Hajde da postavimo i očekujemo iste standarde za podatke o plaćenim porezima za sve, i da krenemo napred.”

“Objaviću sve transkripte govora koje sam držao na Vol Stritu iza zatvorenih vrata. Nije bilo takvih govora – ni za 225.000 dolara, ni za dve hiljade niti dva centa. Drugo, objavićemo poreska dokumenta”, odgovorio je Berni.

Oboje kandidata složilo se da banke koje se smatraju suviše velikim da propadnu predstavljaju rizik za ekonomiju i treba da budu razbijene. Medjutim, tu je uglavnom bio i kraj njihovom slaganju. Oboje imaju veliki broj pristalica u Njujorku ali prema anketama objavljenim uoči sinoćnje debate Klinton ima dvocifrenu prednost nad Sandersom širom države. Ona takodje vodi po broju delegata, što glasanje u Njujorku čini još značajnijim, kako se Hilari približava dostizanju potrebnog broja delegata da osvoji nominaciju.

Međutim, vrlo gnevno su se raspravljali u vezi sa podizanjem minimalne cene rada na federalnom nivou, bukvalno vičući jedno na drugo.

XS
SM
MD
LG