Linkovi

Zimerman pred sudom


Mark O'Mara, advokat Džordža Zimermana, obraća se medijima ispred svoje kancelarije u Orlandu.
Mark O'Mara, advokat Džordža Zimermana, obraća se medijima ispred svoje kancelarije u Orlandu.

Volonter "građanske straže" Džordž Zimerman, koji je posle velike javne kampanje, optužen za ubistvo drugog stepena jer je 26. februara pištoljem usmrtio tinejdžera afro-američkog porekla pojavio se po prvi put pred sudom.

Zimerman je samo rekao "da" kada ga je sudija pitao osnovna puitanja o optužnici koja je protiv njega podignuta zbog ubistva 17-godišnjeg Trejvona Martina. Sudija je potom odredio 29. maj kao datum sledećeg ročišta kada bi Zimermanovo izjašnjenje da "nije kriv" trebalo i zvanično da se unese u zapisnik. Međutim, još nije jasno da li će Zimerman ostati u pritvoru do tada.

Ispred sudnice, njegov advokat Mark O'Mara rekao je novinarima da će odvojeno svedočenje biti zakazano kako bi mogao da zatraži da se njegov klijent uz kauciju brani sa slobode.Zimerman se juče predao policiji pošto je sudija objavio da je podignuta krivična optužnica.

Posle incidenta, 26. februara, policija je već privela Zimermana, ali kada je rekao da je ubio tinejdžera u samoodbrani, nije optužen i pušten je na slobodu. Upravo to dovelo je do višenedeljnih protesta, na kojim a su učesnici tražili da Zimerman snosi posledice za ono što je uradio.

Ubistvo drugog stepena se definiše kao namerno ubistvo bez predumišljaja, a maksimalna moguća kazna je doživotni zatvor.

XS
SM
MD
LG