Linkovi

Biološka veza između zike i mikrocefalije


Beba rođena sa mikrocefalijom
Beba rođena sa mikrocefalijom

Dokazi su svakoga dana sve snažniji da zika virus izaziva ozbiljne deformitete kada se trudnice zaraze virusom.

Izveštavamo o studiji koja bi mogla da bude prekretnica, a u kojoj se navodi moguća biološka veza između virusa i deformiteta - mikrocefalije.

U laboratoriji na Institutu za bioinženjering Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, naučnici vredno rade već mesec dana kako bi otkrili na koji način zika virus utiče na ćelije mozga.

“U studiji smo postavili jednostavno pitanje. Koje ćelije su osetljivije na zika virus?”, navodi Guo Li Ming.

Od prošle godine, kada se zika virus pojavio u Brazilu, više od 5 hiljada beba rođeno je sa abnormalno malim glavama i mogućnošću ozbiljnog zaostatka u razvoju.

To stanje naziva se mikrocefalija. Ono što je zajedničko ovim bebama je to da su u nekom periodu trudnoće njihove majke bile inficirane virusom zika. Od tada, naučnici se trude da otkriju zašto i kako zika virus pogađa mozak u razvoju i kada je fetus najosetljiviji.

Na univerzitetu Džons Hopkins i Univerzitetu Floride istraživači su proučavali šta se dogodi kada se zika virus stavi zajedno sa ćelijama koje formira ljudski mozak. To su matične ćelije i razvijenije neuralne ćelije. Istraživači su ustanovili da zika virus reaguje na dva različita načina.

Kao prvo, on će uništiti neke neuralne ćelije koje su odgovorne za formiranje delova mozga i takođe, usporiće rast neuralnih ćelija ako nisu još mrtve”, kaže Guo Li Ming.

Oni su takođe ustanovili da virus prisvaja ćelije i koristi njihovu sposobnost da se razmnože da bi napravio svoje kopije. Ming kaže da je potrebno još rada da bi se dokazalo da je zika virus direktno odgovoran za mikrocefaliju. Taj posao mogao bi da uključi i sličnu studiju u kojoj bi bio korišćen trodimenzionalni model koji je bliži načinu na koji se mozak zapravo razvija. Naučnici sa oba univerziteta sada sarađuju na drugoj studiji.

“Druga stvar koju bi hteli da uradimo je da vidimo da li možemo da pronađemo načine da blokiramo ulaz ziki ili njen uticaj na ćelije.”

Sprečavanje virusa ili pronalaženje načina da se spreči da ošteti ćelije mozga, moglo bi da učini da zika virus bude mnogo manja pretnja nego što je sada.

XS
SM
MD
LG