Linkovi

Žestoke borbe na severu Sirije


Pripadnik Slobodne sirijske armije plače zbog pogibije saborca u borbama u okolini Alepa
Pripadnik Slobodne sirijske armije plače zbog pogibije saborca u borbama u okolini Alepa

U borbama oko grada Rake stradale desetine sirijskih vojnika i pobunjenika, javlja Sirijska opservatorija za ljudska prava iz Londona

Sirijski aktivisti tvrde da se u okolini grada Rake na severu zemlje vode žestoke borbe u kojima su stradale desetine sirijskih vojnika i pobunjenika.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava prenela je da su sukobi trajali satima i doveli do toga da mnogi ljudi pobegnu iz svojih domova. Grupa sa sedištem u Londonu navodi da su napadnuti bezbednosni punktovi, da je bilo vazdušnih udara i napada ručnim bacačima.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Kairo pošto je prethodbno o sirijskog krizi razgovarao sa zvaničnicima u Turskoj. Keri je u četvrtak u Rimu njavio da dodatnih 60 miliona u dodatnoj pomoći za sirijsku opoziciju i po prvi put takozvanu ne-smrtonosnu pomoć za sirijske pobunjenike koji pokušavaju da zbace predsednika Bašara al-Asada.

Sirija i njen saveznik Iran, danas u optužili SAD da primenjuju dvostruke strandarde, samim tim što nude pomoć pobunjenicima.

Tokom posete Teheranu, ministar spoljnih poslova Sirije Valid al-Moalem rekao je da ne razume kao SAD mogu da podržavaju grupe koje ubijaju sirijski narod, a istovremeno kažnjavaju Sirijce ekonomskim sankcijama.

Al-Moalem i njegov iranski kolega Ali Akbar Salehi naglasili su da će odluka o tome da li će predsednik Bašar al-Asad ostati na položaju biti doneta na predsedničkim izborima sledeće godine.
XS
SM
MD
LG