Linkovi

Žestok otpor Islamske države u Mosulu


Vojnik iračkih specijalnih snaga diže šlem kao "mamac" dok se snajperista sprema da otvori vatru na položaje Islamske države u istočnom predgradju Mosula.
Vojnik iračkih specijalnih snaga diže šlem kao "mamac" dok se snajperista sprema da otvori vatru na položaje Islamske države u istočnom predgradju Mosula.

Žestoki sukobi izbili su u istočnim četvrtima iračkog grada Mosula u petak, kada su iračke specijalne snage pokrenule napad na unutrašnje delove grada. To je najintenzivniji urbani sukob u Mosulu, od kada je pre više od dve nedelje počela iračka ofanziva da bi se Islamska država proterala iz drugog najvećeg grada u Iraku.

General-pukovnik Abdel Vahag al-Saadi iz iračkih specijalnih snaga izjavio je za Asošijejted Pres u petak da ih borci Islamske države napadaju raznovrsnim arsenalom oružja.

“Naše snage su ušle u četvrt al-Zahra, ranije poznato kao kvart Sadam, bitka je u toku a neprijatelj koristi snajpere, automobile-bombe i navodjene rakete. Uz Božju pomoć, uzvratićemo vatru i uskoro ćemo osloboditi al-Zahru.”

Islamska država bori se da zadrži Mosul dok iračke snage i njihovi kurdski saveznici stežu obruč, uz podršku koalicije predvodjene Sjedinjenim Državama, koja pretežno vrši vazdušne napade i izvidjanje terena. Desetine vojnih vozila i tenkova videle su se kako prolaze kroz pustinju, dok se iznad grada vije dim od artiljerijske vatre. U gradu je zatočeno više od million civila što komplikuje napore iračke vojske da napreduje kroz Mosul a ne ugrozi njihove živote.

XS
SM
MD
LG