Linkovi

ZeeMee - aplikacija koja pomaže koledžima da "vide" studente


Zee Mee je startap iz Kalifornije koji je osnovao Džuan Džejsing.
Zee Mee je startap iz Kalifornije koji je osnovao Džuan Džejsing.

Proces prijavljivanja na američke koledže je složen i stresan za mnoge studente. Fakulteti ne traže samo studente sa dobrim uspehom u školi već i one koji imaju interesovanja i aktivnosti i van škole. Nova aplikacija nazvana ZeeMee pomaže srednjoškolcima da se predstave koledžima na kreativan i ličan način.

Medlin Stol, učenica četvrtog razreda srednje škole iz Virdžinije, iskoristila je mogućnost ranog prijavljivanja na koledžu Virdžinia Tek, prvom na njenoj listi.

"Imala sam sreću da mi se jave iz kancelarije za prijem studenata, i kažu da im se dopao ZeeMee deo moje prijave.”

Pripremajući svoju prijavu za fakultet, Medlin je primetila mesto sa linkom za ZeeMee.

“Kliknula sam i videla da je to zanimljiv forum gde mogu da aploudujem fotografije i video snimke aktivnosti koje me zanimaju."

ZeeMee je nastao kao ideja male grupe mladih preduzetnika u Silicijumskoj dolini. Džuan Džejsing je osnivač i izvršni direktor.

"Snažno smo verovali da ako možemo da pomognemo makar jednom studentu da ispriča svoju priču na način 21. veka, već smo obavili svoj posao.”

Ovu platform sada koristi više od 200 koledža u SAD a širi se i u Evropi. Za koledže, ZeeMee je način da pronađu odgovarajuće student među hiljadama koji se prijave.

"Za nas, na prijemnoj strani, partnerstvo sa ZeeMee je bilo veoma prijatno iskustvo jer sada imamo mogućnost da saznamo nešto više o studentima na jedan stvaran, autentičan način”, kaže Rebeka Leplant, direktorka kancelarije za prijem studenata na fakultetu Virdžinija Tek.

Za studente, to je prilika da naglase svoje jake strane i jedinstvenu ličnost.

"Ja sam tip za matematiku i nauku pa mi pisanje eseja nije dozvolilo da se lepo izrazim. Vrlo sam angažovana posle škole u sporotvima i imam puno vannastavnih aktivnosti tako da je taj deo meni bio veoma važan”, priča Ema Karter, učenica četvrte godine srednje škole Ferfeks.

ZeeMee je takođe koristan za međunarodne studente koji žele da dođu u Ameriku.

"U njihovom slučaju je mnogo manje verovatno da ćemo imati priliku da ih upoznamo lično, pa zašto im onda ne bismo pružili priliku da nam pokažu malo više svoje ličnosti ili stvari koje nas zanimaju", navodi Rebeka Leplant.

"Ono što sam naučila o sebi pripremajući svoju prezentaciju na ZeeMee-ju je da sam mnogo više posebna nego sam mislila a ZeeMee to predstavlja 100%. Vaša priča je važna, vi ste važni", kaže učenica četvrtoga razreda škole Ferfeks Sindi Suarez.

Za korišćenje ZeeMee-ja potreban je samo pametni telefon, i zato se osnivač kompanije nada da će zahvaljujući tome veći broj studenata dobiti šansu za više obrazovanje.

“Za ZeeMee je važno da pomognemo učenicima iz manje privilegovanih zajednica da razumeju da i oni imaju svoju priču. Ponekad ne veruju da imaju priču, ne veruju da su vredni pažnje ali kada govore o svojim teškoćama na ZeeMee-ju - to je priča, njihova jedinstvena priča", zaključuje Džuan Džejsing.

XS
SM
MD
LG