Linkovi

Zaštita SAD i demonstracija moći - skup posao


Borbeni avioni SAD se pripremaju za poletanje sa nosača aviona USS Džordž Vašington (Arhiva)
Borbeni avioni SAD se pripremaju za poletanje sa nosača aviona USS Džordž Vašington (Arhiva)

Predsednik Donald Tramp predložio je da se za odbranu u budžetu za iduću fiskalnu godinu izdvoji 668 milijardi dolara – što je oko 52 milijarde više od ograničenja kongresne potrošnje. Prema nacrtu budžeta, broj vojnih snaga bio bi povećan za desetine hiljada, što je izrazito važan potez za vojnu avijaciju, koja trenutno ima manjak od više stotina pilot.

Najnoviji vojni budžet omogućio bi kupovinu šest brodova, uključujući i novi nosač aviona, uz nekoliko novih borbenih aviona. Takođe bi došlo do povećanja vojnih snaga za više od 56 hiljada – prema rečima stručnjaka, to su izuzetno važne kupovine na koje se već dugo čeka.

“Postoji misija i Sjedinjene Države moraju da pruže određene usluge za koje smo dobili 75 do 80 odsto od ukupnih sredstava, koja su nam potrebna da toliko dugo obavljamo taj posao. Dividende su trenutno isplaćene u dotrajaloj opremi i ljudi su obeshrabreni, te zbog toga mnogi talenti odlaze”, objašnjava Džon "Džej Vi" Venebls iz Fondacije Heritidž.

Samo u ratnom vazuhoplovstvu trenutno nedostaje hiljadu i po pilota. General Karlton Everhart, komandant američke vazdušne mobilne komande, rekao je Glasu Amerike da bi taj manjak uskoro mogao da postane još veći.

“Imamo 1.600 pilota koji će moći da napuste službu u naredne četiri godine. Tako da ako posmatrate ono što svakodnevno radimo, to je veliki problem”, iznosi general Everhart.

Pored dodatnih pilota i vojnih aviona, ratno vazduhoplovstvo moći će da kupi 15 novih, modernih aviona cisterni, koji su potrebni za punjenje aviona tokom vazdušnih udara, kao i za prikupljanje obaveštajnih podataka u operacijama širom planete, uključujući i onu protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

“Devedeset odsto svih punjenja gorivom koja su obavljena tokom te operacije bilo je našim tankerima. Devedeset odsto!", ističe Everhart.

Ipak i sa novim cisternama, stare, koje se sada koriste, i dalje će biti u upotrebi narednih 100 godina, pre nego što se prizemlje.

Budžet za fiskalnu 2018. takođe predviđa 65 milijardi dolara za nepredviđene situacije u operacijama u Avganistanu, Iraku i drugim zemljama.

Taj budžet koji predlaže povećanje sredstava za Pentagon, takođe preporučuje smanjenje brojnih socijalnih programa, ali kako ističe Venebl popunjavanje rupa u vojno odbrambenom sektoru je nephodno kako bi se zaštitili Amerika i njeni saveznici, dok se u isto vreme štiti sloboda kretanja širom planete.

“Kako bi se to ostvarilo, svetu je potrebna snažna vojska Sjedinjenih Država, svidelo vam se to ili ne”, smatra Venebl.

Predlog budžeta sada ide na glasanje u Kongres, gde će se republikanci i demokrate dogovoriti o krajnjoj verziji.

XS
SM
MD
LG