Linkovi

Zaev predao potpise, Makedonija uskoro verovatno dobija vladu


Arhiva - Lider SDSM Zoran Zaev, 11. decembra 2016.
Arhiva - Lider SDSM Zoran Zaev, 11. decembra 2016.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev predao je u ponedeljak predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu potpise poslanika kojima potvrđuje da ima parlamentarnu većinu.

Zajev je time ispunio uslov koji je šef države postavio i očekuje se Ivanov Zaevu u utorak poveriti mandat za formiranje nove vlade Makedonije, što bi trebalo da okonča dugotrajnu političku krizu u toj zemlji.

Zoran Zaev, podsetimo, oformio je većinu u makedonskom Sobranju od 67 poslanika, zajedno sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje će u skupštinskoj većini učestvovati sa 18 poslanika. Makedonsko Sobranje ima 120 poslanika.

Pre ulaska u predsedničku rezidenciju Zaev je poručio da očekuje da mu Ivanov uruči mandat za formiranje vlade u najkraćem mogućem roku, da bi mogao da počne pregovore o formiranju vlade.

Sledi miran i brz transfer vlasti, ocenio je Zaev. "Ovo je veliki istorijski dan za Makedoniju. U rukama držim 67 potpisa poslanika. Istovremeno, ovi potpisi omogućavaju da se završi kriza i da zemlja konačno počne da se kreće napred", rekao je Zaev.

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han pozvao je predsednika Makedonije da dodeli Zaevu mandat za formiranje vlade, a slična poruka je stigla i od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Davanju mandata Zaevu jedino se suprostavio VMRO-DPMNE, koji predvodi Nikola Gruevski koji je poslednjih 10 godina vladao Makedonijom u koaliciji s DUI i protiv koga specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istrage o kriminalu i korupciju.

Gruevski, koji nakon izbora nije uspeo da produži koaliciju iako je njegova stranka dobila najviše glasova, optužio je Zaeva da s albanskim partijama s kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

XS
SM
MD
LG