Linkovi

Suša ugrozila Josemiti


Nacionalni park Josemiti
Nacionalni park Josemiti

Istorijska suša u Kaliforniji zabrinula je funkcionere Nacionalnog parka Josemiti da bi jedno od prirodnih blaga te države moglo da bude suočeno sa katastrofalnim posledicama dok zalihe vode nestaju.

S obzirom da je rizik od požara na visokom nivou jedan od nosilaca ogromne turističke industrije Kalifornije pokušava da se adaptira na novu realnost u kojoj vlada nestašiica vode koja mora da se štedi.

Ogromni granitni planinski vrhovi i prastare šume sekvoje tipični su za Nacionalni park Josemiti u Kaliforniji. Spektakularna priroda čini ovaj park jednim od najposećenijih prirodnih rezervata u zemlji – ali četiri godine od kako je počela istorijska suša taj predeo se polako menja.

Skot Gediman je rejndžer u Josemitiju već skoro 20 godina. On kaže da vodopadi još postoje zbog snega koji je pao kasnije u sezoni, ali da je nivo vode širom doline na opasno niskom nivou:

“Ovo je za mene istinski pokazatelj. Na ovoj skali vidimo da je vodostaj u Mersed reci tek nešto preko tri stope, a leto još nije ni počelo, što znači da dolaze više temperature, dok je snežni pokrivač rekordno nizak. To mi sve govori koliko je suša velika.”

Ta suša ne pogadja samo prirodu - turizam je takodje pogodjen. Posetioci su došli na jedno od poslednjih splavarenja ove sezone, koja se završava mesec dana ranije nego što je uobičajeno.

“Kada se voda spusti na oko stopu i po to znači da nema dovoljno protoka i da alge počinju da se pojavljuju u reci, a stene da proviruju iz vode. Tada morate da se spustite sa splava i da ga povučete napred nekoliko puta. Mi obustavljamo splavarenje na tom nivou vode”, kaže Robert Krejn, službenik kompanije za iznajmljivanje splavova.

Presušene reke, prevelike temperature i potom…. veći rizik od šumskih požara. Ovo drveće je spaljeno tokom poslednjeg velikog požara 2013. Uz ove visoke temperature to bi se moglo dogoditi ponovo – što navodi kampere poput Teri da vode računa o svojim postupcima.

“Svi su veoma štedljivi. Ako nam preostane flaširana voda koristimo je za kuvanje kafe ujutru. To su male stvari koje možete da preduzmete u cilju konzervacije.”

Svi su spremni da preduzmu takve male korake jer su znaci suše vidljiviji no ikada.

“Primetio sam veliki broj promena. Na primer postoji takozvano jezero Ogledalo i otišli smo da ga vidimo…čuli smo da je to prethodno bilo puno jezero. Sada je to samo delimično jezero dok su ostali delovi suvi.”

Josemiti se sprema za još jedno vrelo i suvo leto, ali sa gotovo 4 miliona posetilaca iz zemalja širom sveta ovaj nacionalni park je još uvek privlačno mesto.

XS
SM
MD
LG