Linkovi

Sukobi na demonstracijama u Jemenu


Vojska u jemenskom gradu Tazu sprečava demonstrante protiv vlade da marširaju ulicama
Vojska u jemenskom gradu Tazu sprečava demonstrante protiv vlade da marširaju ulicama

Očevici u južnom jemenskom gradu Taizu kažu da je Najmanje dvoje ljudi ubijeno u današnjim sukobima između snaga bezbednosti i demonstranata protiv vlade.

Istovremeno, jemenski predsednik Ali Abdula Saleh odbacio je plan za njegovo povlačenje sa vlast, koji su predložile države Persijskog zaliva.

Na jednom mitingu u prestonici Sani, Saleh je rekao da je njegova vlada odbacila, kako je to nazvao, "puč" protiv ustava i demokratije njegove zemlje. On je rekao da moć Jemena dolazi iz njegovog "velikog naroda, a ne iz Katara" ili od bilo koga drugog.

Juče je premijer Katara, Šeik Hamad bin Džasem al-Tani, rekao da se šestočlani Savet za saradnju u oblasti Persijskog zaliva nadao dogovoru sa predsednikom Salehom koji predviđa njegovo povlačenje. Opozicione grupe kažu da je plan predviđao da jemenski lider preda vlast jednom od svojih zamenika.

Dok je predsednik Saleh danas govorio, desetine hiljada pristalica i protivnika vlade održavale su odvojene demonstracije na različitim lokacijama u Sani. Neki od protivnika vlade nosili su transparente na kojima je pisalo "odlazi".

Protivnici jemenske vlade već dva meseca održavaju demonstracije kojima traže okončanje 32-godišnje vladavine predsednika Saleha. Saleh je rekao da je spreman da podnese ostavku ali tek posle održavanja novih izbora.

XS
SM
MD
LG