Linkovi

Obraćanje jemenskog predsednika


Predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi (arhiva)
Predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi (arhiva)

Predsednik Jemen obratio se građanima i apelovao na pobunjenike iz šiitskog plemena Huti da napuste vladina ministarstva koja su okupirali.

Tokom prvog TV obraćanja jemenskom narodu od kako je prošlog meseca pobegao iz kućnog pritvora, predsednik Abd Rabu Mansur Hadi apelovao je na pobunjenike iz šiitskog plemena Huti da napuste vladina ministarstva koja su okupirali.

Hadi je apelovao na pobunjenike da povuku svoje trupe iz glavnog grada Sane i vrate se nacionalnom dijalogu pod pokroviteljstvom UN-a. On je obećao da će postaviti jemensku nacionalnu zastavu u severnom uporištu Hutija, Saadi.

Jemenski predsednik je takodje osudio, kako se izrazio, "pokušaj puča" protiv njegove vlade u velikom južnom jemenskom gradu Adenu. Huti, inače saveznici Irana, zauzeli su Sanu u septembru i opkolili Hadijevu rezidenciju u januaru.

Predsednik je potom iz kućnog pritvora pobegao u Aden sa ciljem da ponovo uspostavi vlast u politički podeljenoj zemlji.

ID preuzela odgovornost za napad u Sani

U međuvremenu, jemenski ogranak Islamske države preuzeo je odgovornost za samoubilački bombaški napad u glavnom gradu Jemena Sani, u kojem je ubijeno najmanje 137 osoba i ranjeno više od 300.

Najmanje četiri bombaša samoubica izveli su napade tokom jučerašnjih molitvi na džamije povezane sa Huti šiitskim pobunjenicima, koji kontrolišu glavni grad.

Suniti su se sukobili sa pripadnicima plemena Huti u pokušaju da prošire svoju vlast i van glavnog grada.

U Jemenu vladaju nasilje, haos i politička neizvesnost od 2012. godine kada je predsednik, dugogodišnji diktator Ali Abdula Saleh, koji podržava pleme Huti, zbačen sa vlasti.

XS
SM
MD
LG