Linkovi

Žrtve demonstracija u Jemenu


U Jemenu se od kraja januara održavaju sve krvavije masovne demonstracije protiv predsednika Alija Abdule Saleha
U Jemenu se od kraja januara održavaju sve krvavije masovne demonstracije protiv predsednika Alija Abdule Saleha

Administracija predsednika Obame osudila je današnje otvaranje vatre na učesnike protesta protiv Jemenske vlade, u kojem je poginulo najmanje 12 ljudi . Portparol Stejt departmenta Mark Toner, izjavio je da je nasilje u Taizu i Hodeidi "zaprepašćujuće".

Jemenska policija otvorila je vatru na demonstrante protiv vlade u južnom gradu Taezu, ubivši najmanje 12 osoba.

Isti izvori kažu da je u današnjim sukobima još nekoliko osoba ranjeno. Prema izjavama očevidaca demonstranti su pokušali da zauzmu jednu zgradu lokalnih vlasti pa je policija otvorila vatru kako bi ih sprečila u tome.

U međuvremenu, američki dnevnik Njujork tajms izveštava da su Sjedinjene Države prestale da podržavaju jemenskog predsednika Alija Abdulu Saleha i da pregovaraju o uslovima za njegov odlazak sa položaja.

Neidentifikovani američki i jemenski zvaničnici kažu da su Sjedinjene Države promenile stav pre oko nedelju dana, kada su razgovori započeti.

Jemenski predsednik je ponudio da se povuče sa položaja tek posle održavanja izbora. Njegov sadašnji mandat ističe 2013. godine, a na vlasti je već 23 godine.

Jedan jemenski funkcioner rekao je Njujork tajmsu da je u središtu pregovora predlog prema kome bi Saleh predao vlast privremenoj vladi, sa potpredsednikom Abdom Al-Rabom Mansurom Al-Hadijem na čelu, koja bi vodila zemlju do održavanja novih izbora.

Nasilja je danas bilo i u zapadnom gradu Hudaidi, gde je prema izjavama očevidaca policija pucala i upotrebila suzavac protiv nekoliko stotina demonstranata. U tom incidentu ranjeno je najmanje 50 ljudi.

Od kraja januara u Jemenu se održavaju sve krvavije demonstracije protiv dugogodišnjeg predsednika Alija Abdule Saleha.

Saleh je nedavno pozvao na okončanje demonstracija rekavši da je spreman da razgovara o mirnom prenosu vlasti "u skladu sa ustavom".

XS
SM
MD
LG