Linkovi

Novi sukobi u Jemenu


Antivladinim demonstrantima u Jemenu pridružili su se mnogi pripadnici jemenskih oružanih snaga
Antivladinim demonstrantima u Jemenu pridružili su se mnogi pripadnici jemenskih oružanih snaga

Jemenske snage bezbednosti žestoko su se treći dan uzastopno sukobljavale sa demonstrantima koji traže ostavku predsednika Alija Abdule Saleha.

Očevici kažu da su policajci u civilu danas otvarali vatru na antivladine demonstrante u južnom gradu Taizu, dan pošto je u sličnim demonstracijama ubijeno 12 ljudi.

Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazila je uznemirenost zbog, kako je rečeno, "izveštaja o nesrazmernoj i preteranoj upotrebi sile, uključujući automatsko oružje, tokom današnjih mirnih demonstracija u Taizu".

U međuvremenu, u svetu raste pritisak na Saleha da podnese ostavku. Spoljnopolitička komesarka Evropske unije Ketrin Ešton izdala je danas saopštenje u kome se kaže da bi "tranzicija morala da počne odmah".

Američki Državni sekretarijat nazvao je nasilje u Jemenu "užasavajućim", u jeku indikacija da Sjedinjene Države pojačavaju pritisak na Saleha da se odrekne vlasti.

List Njujork tajms piše da su Sjedinjene Države prekinule svoju dugogodišnju podršku Salehu i da pregovaraju o uslovima za njegovo povlačenje. Stejt department nije hteo da potvrdi niti demantuje te izveštaje.

Jedan predstavnik jemenske opozicije rekao je da su američke i evropske diplomate u kontaktu sa Salehom i da su takođe zatražile od lidera protesta njihovo "gledište" o prenosu vlasti.

Predsednik Saleh, koji je na vlasti već 32 godine, ponudio je da se povuče posle sledećih predsedničkih izbora. Njegov tekući mandat ističe 2013. godine.

XS
SM
MD
LG