Linkovi

Ubijen Anvar al-Avlaki


Radikalni muslimanski sveštenik, Anvar al-Avlaki, povezan sa Al-Kaidom, ubijen je rano jutros u napadu na jedan konvoj u istočnom Jemenu
Radikalni muslimanski sveštenik, Anvar al-Avlaki, povezan sa Al-Kaidom, ubijen je rano jutros u napadu na jedan konvoj u istočnom Jemenu

Radikalni muslimanski sveštenik, rođen u Americi, Anvar al-Avlaki ubijen je u Jemenu u vazdužnom napadu koji su koordinisali Centralna obavještajna agencija i specijalne snage koje su ubile Osamu bin Ladena. Avlaki je smatran najopasnijim teroristom i možda većom neposrednom prijetnjom za Sjedinjene Države od bin Ladena.

Gotovo pet mjeseci nakon što je Osama bin Laden ubijen u Pakistanu, američka vojska uklonila je još jednog opasnog teroristu. Anvar al-Avlaki, jedan od lidera al-Kaide na Arabijskom polustrvu, ubijen je u američkom vazdušnom napadu u Jemenu sa još nekolicinom osumnjičenih terorista. Američki zvaničnici smatrali su Avlakija najopasnijim čovjekom u svijetu. Predsjednik Obama ocijenio je da je njegovom smrću nanijet težak udarac najaktivnijem ogranku al-Kaide.

“Avlakijeva smrt još jedan je značajan iskorak u okviru širih napora da se porazi al-Kaida i njeni ogranci. Al-Kaida na Arabijskom polustrvu, iako oslabljena, i dalje je opasna teroristička organizacija i u budućnosti ćemo I dalje biti na oprezu u pogledu bilo kakvih prijetnji Sjedinjenim Državama ili našim saveznicima i partnerima. Nema međutim sumnje da je ovo dalji dokaz da Al Kaida i njeni ogranci neće nigdje u svijetu naći bezbjedno utočište.”

Radikalni sveštenik regrutovao je i motivisao teroriste zapaljivom anti-američkom retorikom.

“Nemojte da se konsultujete ni sa kim kada je riječ o ubijanju Amerikanaca. Za borbu protiv đavola nisu potrebne konsultacije ili molitve kojima se traži božja ruka. Došli smo do tačke kada se odlučuje - ili mi ili oni.”

Vlasti su ga povezivale sa više terorističkih zavjera na američkom tlu. Smatra se da je bio u direktnom kontaktu sa napadačem u vojnoj bazi Fort Hud, Nidalom Malikom Hasanom, uoči novembarskog masakra, te da je savjetovao Nigerijca Umara Faruka koji je pokušao da aktivira eksploziv u američkom avionu iznad Detroita. Njegova organizacije takođe je pokušala da digne u vazduh američke teretne avione, pomoću eksploziva koji je bio ubačen u štampače.

Anvar al-Avlaki, čiji su roditelji Jemenci, rođen je u Sjedinjenim Državama 1971. i služio je kao imam u nekoliko američkih džamija. Tečno je govorio arapski i engleski. Dobro poznavanje jezika i pristup internetu činili su ga posebno opasnim, smatra bivši direktor američkog Nacionalnog centra za bobru protiv terorizma Majkl Lejter.

"Ideolozi i operativni lideri poput Anvara al-Avlakija i drugi Ameriknci koji koriste Al-Kaidu na Arabijskom poluostrvu kao platformu za regrutovanje zapadnjaka najopasnija su prijetnja u odnosu na sve ostale ogranke”

Avlaki je privlačio lojalne sledbenike predavanjima na jutjubu, blogovima i stranicom na Fejsbuku. Bivši direktor Centralne obavještajne agencije Majkl Hejden smatra da je Avlakijeva smrt važna pobjeda u globalnoj borbi protiv terorizma, ali da je njegov ogranak Al-Kaide i dalje ozbiljna prijetnja.

"Ubili ste njihovog kurira. Riječ je o veoma važnom kuriru, ali je organizacija koja nam i dalje prijeti, u operativno smislu, očuvana”.

Zahvaljujući tehnologiji, Avlakijeve poruke odjekivaće u sajberspejsu dugo nakon njegove smrti, dok Zapad bude pažljivo pratio ko će ga nasiljediti.

XS
SM
MD
LG