Linkovi

Žestoke borbe u prestonici Jemena


Žestoke borbe u prestonici Jemena
Žestoke borbe u prestonici Jemena

Žestoke borbe izbile su u glavnom gradu Jemena, Sani, između snaga lojalnih predsedniku Aliju Abduli Salehu i naoružanih pripadnika jednog plemena koje je stalo na stranu njegovih protivnika.

Očevici kažu da su se rano jutros u severnom delu grada čule eksplozije i snažna vatra iz automatskog oružja, kada su se vladini vojnici sukbili sa pristalicama plemenskog lidra Šeika Sadeka al-Ahmara.

Prema dosadašnjim izveštajima u sukobima je poginulo najmanje dvoje ljudi.

Demonstracije protiv politički uzdrmanog jemenskog predsednika naglo su se proširile tokom protekle dve nedelje, a u sukobima između dve strane stradalo je više od stotinu ljudi.

Jemenski ministar inostranih poslova Abu Bakr al-Kirbi okrivio je za nemire odluku opozicionog pokreta da odbaci rezultate predsedničkih izbora iz 2006. godine. Al-Kirbi je rekao u utorak da je predsednik Saleh predan sprovođenju u delo ranije dogovorenog plana da preda vlast svom zameniku.

Saleh je od aprila već tri puta pristajao na taj plan ali bi svaki put odustao od njega uoči potpisivanja.

On se vratio u Sanu u petak, posle tromesečnog boravka u susednoj Saudijskoj Arabiji, gde se oporavljao od rana zadobijenih u neuspelom atentatu, u junu.

XS
SM
MD
LG