Linkovi

Opozicija sumnja u Salehov odlazak


Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh obraća se građanima na državnoj televiziji, 8.oktobar 2011
Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh obraća se građanima na državnoj televiziji, 8.oktobar 2011

Jemenska politička opozicija izražava sumnju u iskrenost objavljenog saopštenja predsednika Alija Abdulaha Saleha, u kojem on navodi da je spreman da preda vlast i da će to učiniti „narednih dana“.

Portparol opozicije Muhamed al-Sabri je izjavio da je predsednikovo saopštenje dato radi novinskih naslova. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak treba da razmotri situaciju u Jemenu i razloge zbog kojih predsednik Saleh nije potpisao sporazum o primopredaji vlasti.

Portparol je podsetio da su protekla četiri meseca otkako je predsednik saopštio da prihvata sporazum koji je predložio Savet za saradnju u Persijskom zalivu i dodao da bi predsednik Saleh – ako ozbiljno prihvata dogovor – trebalo odmah da podnese ostavku. Izgledalo je da je predsednik od aprila u tri navrata bio blizu predaje vlasti, ali je svaki put odustao od potpisivanja.

Prema predlogu Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, Saleh treba da preda ovlašćenja svom zameniku i omogući koaliciji da formira vladu nacionalnog jedinstva.

XS
SM
MD
LG