Linkovi

Nastavak sukoba u Jemenu


Anti-vladini protesti u glavnom gradu Jemena, Sani, 25. septembar, 2011.
Anti-vladini protesti u glavnom gradu Jemena, Sani, 25. septembar, 2011.

Jemenski vojnici su danas pucali na veliku grupu demonstranata u prestonici Sani i ubili jednu osobu. Današnja pucnjava je najnovija u talasu nasilja u Jemenu, koje se pojačalo otkako se predsednik Ali Abdulah Saleh neočekivano vratio u zemlju posle tromesečnog boravka u susednoj Saudijskoj Arabiji, gde se oporavljao od posledica atentata u junu.

U jučerašnjim sukobima pripadnika vladinih snaga i studenata koje podržava i deo vojske koji je prešao na stranu opozicije, poginulo je najmanje 40 ljudi. Vladine snage su napale i studentski protestni logor, u kojem je mnogo ljudi ranjeno. Portparol opozicionog generala Alija Mohsena al Ahmara je saopštio da je 11 njegovih vojnika poginulo kada je na njihov položaj otvorena vatra. Pripadnici snaga predsednika Saleha su navodno gađali kuće plemenskog starešine šeika Sadeka al Ahmara i njegovih pristalica, koji više ne podržavaju predsednika.

TV „Al Arabija“ je prenela da je šestočlani Savet za saradnju u Persijskom zalivu pozvao sve strane da poštuju prekid vatre i „prestanu da koriste tešku artiljeriju protiv nenaoružanih demonstranata“. Američki Stejt dipartment izražava duboku zabrinutost zbog situacije u Jemenu.

U jučerašnjem saopštenju, sve strane se pozivaju da prekinu nasilje i maksimalno se uzdrže. Predsednik Saleh se poziva da započne potpuni prenos vlasti i organizuje izbore do kraja godine.

XS
SM
MD
LG