Linkovi

SAD: Saleh da napusti položaj


Potpredsednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi u razgovoru sa pomoćnikom državne sekretarke za bliskoistočna pitanja, Džefrijem Feltmanom u Sani 22. juna 2011.
Potpredsednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi u razgovoru sa pomoćnikom državne sekretarke za bliskoistočna pitanja, Džefrijem Feltmanom u Sani 22. juna 2011.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočna pitanja Džefri Feltman pozvao je na "momentalni" transfer vlasti u Jemenu. Feltman se nalazi u Sani, gde se sastao sa visokim zvaničnicima Jemena, u nastojanju da posreduje u okončanju političke krize u zemlji.

Feltman je kasnije rekao novinarima da bi ugroženi predsednik Ali Abdula Saleh, koji se u Saudijskoj Arabiji oporavlja od povreda zadobijenih u napadu, trebalo da napusti položaj u sklopu "momentalne, mirne i organizovane tranzicije“.

U međuvremenu, raste međunarodni pritisak na Saleha da prihvati inicijativu arapskih zemalja Persijskog zaliva i okonča zastoj zbog kojeg je vlada u Jemenu paralizovana. Saleh izbegava da prihvati plan, dok se u Jemenu nastavljaju protesti na kojima je glavni zahtev da predsednik napusti vlast.

Saleh je otputovao u Rijad na lečenje pošto je povređen u napadu dok se 3. juna molio u džamiji svoje palate. Izveštaji o tome da li će se i kada Saleha vratiti u Jemen su kontradiktorni.

Njegove pristalice tvrde da će se on vratiti u Jemen do kraja nedelje, ali diplomate sumnjaju u njegov povratak, a čak i neki od njegovih sledbenika navode da je Saleh i dalje suviše bolestan da bi mogao da putuje.

XS
SM
MD
LG