Linkovi

Novi sukobi u Jemenu


Predsednik Jemena , Ali Abdula Saleh, (treći sa desna) nije potpisao sporazum
Predsednik Jemena , Ali Abdula Saleh, (treći sa desna) nije potpisao sporazum

U sukobima pripadnika bezbednosnih snaga i predstavnika opozicije u prestonici Sani poginulo je najmanje šest osoba

U sukobima pripadnika bezbednosnih snaga jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha i pripadnika ključnog plemena koje se u martu pridružilo opoziciji, poginulo je najmanje šest osoba. Do sukoba je došlo u Sani, u blizini kuće plemenskog starešine, šeika Sadeka al-Ahmara, koji zajedno sa opozicijom traži ostavku predsednika Saleha. Savet arapskih država je, u međuvremenu, prekinuo svoje posredničke napore, pošto je jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh odbio da potpiše sporazum o prenosu vlasti i ode sa položaja.

Savet za saradnju država Persijskog zaliva je juče odlučio da se povuče, kada je Saleh odustao od sporzuma dan pošto ga je opozicija potpisala pod uslovom da ga i predsednik potpiše u nedelju. To je treći put kako jemenski lider odbija da potpiše sporazum.

„Mi stojimo sa ispruženim rukama i ako nam se opozicija pridruži, imaćemo na raspolaganju mir, bezbednost i stabilnost. Ako se to ne dogodi, suprotstavićemo im se svugde i na sve moguće načine. Ako Jemen potone u građanski rat, oni će biti odgovorni za to i za krvoproliće u prošlosti i budućnosti. Želim sve najbolje svim Jemencima kod kuće i u inostranstvu. Mir neka je s vama.“

Sporazumom je Salehu ponuđen imunitet od sudskog proganjanja, ako preda vlast svom zameniku u roku od 30 dana od potpisivanja. Nešto pre toga, evropski, američki i arapski ambasadori su satima bili zatvoreni u ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata koju su opkolile naoružane pristalice vlasti. Jemenski helikopteri su na posletku evakuisali ambasadore iz misije.

Stotine hiljada Salehovih protivnika su juče pohrlile na glavni trg u Sani, koji je postao središte opozicionih protesta. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da su Sjedinjene Države „duboko razočarane“ Salehovim odbijanjem da potpiše sporazum. U sinoćnjem saopštenju, ona je takođe ukazala da Saleh odbija da ispuni svoje obaveze i ne uvažava težnje jemenskog naroda.

XS
SM
MD
LG