Linkovi

Evakuacija ambasadora iz Jemena


Anti-vladini demonstranti u glavnom gradu Jemena, Sani.
Anti-vladini demonstranti u glavnom gradu Jemena, Sani.

Očevici kažu da su ambasadori Sjedinjenih Država, Britanije i država Persijskog zaliva, koje su u diplomatskoj misiji opkolile naoružane pristalice jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha, evakuisani helikopterima.

Salehove pristalice su danas opkolile ambasadu Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sani. One su blokirale puteve i tumarale ulicama oko ambasade, u kojoj su ambasadori razgovarali o planu koji je pripremljen pod pokroviteljstvom šestočlanog Saveta za saradnju država Persijsklog zaliva, prema kojem bi se predsednik Saleh povukao sa vlasti u roku od mesec dana. Jemenski predsednik izgleda da ponovo okleva da potpiše sporazum.

Nekoliko sati pre nego što je danas trebalo da ga potpiše, Saleh je izjavio da nije zainteresovan za potpisivanje sporazuma pripremljenog „iza zatvorenih vrata“. Potpisivanje sporazuma je već dva puta odlagano, zbog primedbi jemenskog predsednika. Jemenska opozicija ga je potpisala juče, uz pretpostavku da će predsednik danas da stavi svoj potpis na sporazum.

Stotine hiljada pristalica demokratije danas su pohrlile na trg u centru Sane, koji je postao centar opozicionih protesta. Inače, sporazumom je predviđeno davanje imuniteta predsedniku od sudskog gonjenja, ukoliko preda vlast svom zameniku u roku od 30 dana. Predsednik Saleh je juče kritikovao plan koji podržavaju i Sjedinjene Države, kao pokušaj „državnog udara“ i upozorio da bi njegov odlazak omogućio Al-kaidi da preuzme delove Jemena

XS
SM
MD
LG