Linkovi

Saleh nudi ostavku krajem godine


Predsednik Jemena, Ali Abdula Saleh
Predsednik Jemena, Ali Abdula Saleh

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh rekao je da je voljan da održi prevremene izbore ove godine i napusti položaj do januara, u svetlu sve intenzivnijih opozicionih demonstracija protiv njegove 32-godišnje vladavine.

Njegov predstavnik za medije rekao je da je Saleh ponudio da podnese ostavku u procesu mirnog prenosa vlasti, pošto je prethodno rekao da će ostati na položaju dok mu ne istekne mandat 2013.

Novinska agencija „Rojters“ javlja da je koalicija opozicionih grupa odbacila Salehovu ponudu i insistira da on smesta podnese ostavku. Predstavnik opozicije je rekao „da će predstojeći sati biti presudni“.

Saleh je upozorio vojne lidere da bi svaki pokušaj puča doveo do građanskog rata, pošto je nekoliko visokih vojnih komandanata prešlo na stranu opozicionih demonstranata.

U govoru koji je prenela nacionalna televizija, Saleh je rekao da bi bilo kakva podela u okviru vojske imala negativan uticaj na čitavu naciju.

Vodeća vojna figura u Jemenu general-major Mohsen al Ahmar bio je među vojnim liderima koji su juče prešli na stranu opozicije. On je rekao da bi „podržao mirnu revoluciju“, pošto je prethodno poslao hiljade vojnika da zaštite demonstrante, koji traže predsednikovu ostavku.

Niz vladinih funkcionera, plemenskih lidera i diplomata prešao je na stranu demonstranta pošto su naoružani napadači, lojalni predsedniku, u petak otvorili vatru na grupu demonstranta, usmrtivši 52 osobe.

XS
SM
MD
LG