Linkovi

Obeležen vek od početka Prvog svetskog rata


Evropski lideri učestvuju u ceremoniji obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata
Evropski lideri učestvuju u ceremoniji obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata

Evropski lideri poručili su da je Evropa projekat mira i saradnje, vođen jedinstvenom željom da više nikada ne bude rata i razaranja

Evropski su lideri danas, obilježavajući 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, okupili se na belgijskoj ravnici gdje je živote izgubilo oko 400 hiljada vojnika obje zaraćene strane.

Nadomak belgijskog grada Ipra stotine hiljada vojnika, Britanaca, Francuza, Belgijanaca, Nijemaca je ostavilo živote ovdje, boreći se u belgijskom blatu. Čak i danas, 100 stoljeća poslije, godišnje se nadju hiljade ljudskih ostataka koji svjedoče o besmislu rata i razaranja.

"Mi smo ovdje da potvrdimo šta Evropa jeste - projekat mira, solidarnosti, projekat saradnje. Nismo savršeni, ali mnogi izvan Evrope nas još uvijek vide kao model, model mira, demokratije, prosperiteta i socijalne zaštite", poručio je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

"Ne mogu da zamislim bolje mjesto za okupljanje lidera ovim povodom - Kapiju Menin, memorijalni centar za one koji se još uvijek vode kao nestali. Još uvijek je 55 hiljada poginulih za koje ne znamo gdje su im ostaci", rekao je direktor ratnog groblja Ijan Husein.

Preko 150 lokacija sa ostacima vojnika je oko ovog belgijskog grada koji je i sam gotovo nestao tokom Prvog svjetskog rata. Obilježja se čuvaju, obnavljaju, da služe kao opomena budućim generacijama.

"Učinimo sve da nema razloga da ikada više gradimo ovakva mjesta. Dosta je bilo. Ovakva mjesta su najbolja slika, razlog zašto treba po svaku cijenu da izbjegavamo rat. Zato je zaista lijepo da su svi ti lideri došli ovamo, gdje smo imali dva svjetska rata - to nešto znači i ima dubokog smisla", naglasio je Husein.

A druga vrsta sukoba medju evropskim liderima se očekuje u narednim satima - ko će biti novi predsjednik Evropske komisije? Iako je Evropa izglasala Junkera, doskorašnjeg luksemburškog premijera, neki medju liderima, a najglasniji su Britanci, ne žele da ga vide na tom mjestu zbog njegovog stava da treba više a ne, kako bi želio London, manje Evrope u Briselu i Brisela u Evropi. A izbor Evropljana podržava čak i njegov protiv kandidat.

"Budimo pošteni, ovo nije normalno političko ponašanje. Vi, ja i svi mi moramo da sa vremena na vrijeme živimo sa činjenicom da smo u nekim odlukama manjina i treba da se pomirimo sa tim. Možete biti protiv Junkera, to ne treba da vodi vašoj totalnoj izolaciji i optimista sam da će britanska vlada naći načina za minimum saradnje", rekao je predsjednik parlamenta Martin Šulc.

Najvjerovatnija opcija sutrašnjeg izbora predsjednika Evropske komisije biće glasanje evropskih lidera o tome. U tom slučaju, vjeruje se, Junkerova pozicija je osigrana, a Britancima su, nezvanično, obećane neke olakšice u novom rasporedu snaga unutar EU. Po svemu sudeći, i ta priča će se okončati evropski, dakle, kompromisom.

XS
SM
MD
LG