Linkovi

65-godišnjica Dana pobede nad fašizmom


Zapadnoevropski lideri obeležili su 65. godišnjicu kraja Drugog svetkog rata, uoči centralne proslave koja će u nedelju biti održana u Rusiji. U čast pobede saveznika nad nacističkom Nemačkom, francuski predsednik Nikola Sarkozi položio je venac na spomenik generalu Šarlu de Golu u Parizu. Druga ceremonija planirana je u Kolmaru, jednom od francuskih gradova koji su poslednji oslobodjeni od Nemaca.

U Londonu, lideri tri glavne političke stranke učestvovali su u ceremoniji povodom Dana pobede. Oni su zanemarili izborno rivalstvo da bi zajedno položili vence na ratni spomenik blizu zgrade britanskog parlamenta.

U nedelju, vojnici iz Francuske, Britanije, Poljske i SAD pridružiće se ruskim vojnicima u velikoj paradi na Crvenom trgu.

U SAD, predsednik Barak Obama ocenio je da je pobeda saveznika nad fašizmom pre 65 godina – “jedan od najznačajnijih dogadjaja u istoriji.” Obama je saopštio da je pobeda nad nacističkom Nemačkom 1945. ostvarena zahvaljujući “izuzetnim žrtvama običnih ljudi iz raznih naroda, koji su se ujedinili u borbi za zaštitu bezbednosti i ljudskog dostojanstva u vreme najveće moguće opasnosti.”

Nacistička Nemačka formalno se predala savezničkim trupama kasno uveče 8. Maja 1945. posle gotovo šestogodišnjeg rata koji je započeo nemačkom okupacijom Poljske u septembru 1939.

XS
SM
MD
LG