Linkovi

Kina, Afrička unija o inauguraciji


Svet reaguje na inauguraciju predsednika Obame
Svet reaguje na inauguraciju predsednika Obame

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova izjavio da je promocija “zdravih i stabilnih” odnosa deo fundamentalnih interesa obe zemlje...

Kina kaže da je “uzdržano optimistična” u pogledu bilateralnih veza na početku drugog mandata predsednika Baraka Obame. U današnjem komentaru državna agencija Šinhua ističe da “manjak strateškog poverenja predstavlja prepreku produbljivanju američko-kineskih odnosa.

U međuvremenu, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei je izjavio da je promovisanje daljih “zdravih i stabilnih” odnosa deo fundamentalnih interesa obe zemlje. SAD i Kina su dve najveće ekonomije u svetu, koje se često nadmeću oko spoljnotrgovinskih i monetarnih pitanja, kao i teritorijalnih sporova u području zapadnog Pacifika i u jugoistočnoj Aziji.

Predsedavajući Afričke unije, Erastus Mvenča, je rekao da taj kontinent ne očekuje “ništa naročito” tokom drugog četvorogodišnjeg mandata predsednika Obame, izuzev nove ekonomske ekspanzije.

Ne očekujemo ništa posebno u njegovom drugom mandatu. Naš je plan pre svega osiguravanje razvoja kontinenta, a želimo da osiguramo i povoljne ekonomske i ekološke okolnosti, što bi pomoglo trgovinu, investicije i saradnju,” rekao je šef Afričke unije.
XS
SM
MD
LG