Linkovi

Novak u finalu posle drame


Novak Đoković proslavlja pobedu nad Endijem Marijem u polufinalu Australijen Opena
Novak Đoković proslavlja pobedu nad Endijem Marijem u polufinalu Australijen Opena

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Australije pobedom nad Škotlanđaninom Endijem Marijem, u pet setova - 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5.

Repriza prošlogodišnjeg finala u Melburnu bila je znatno drugačija od „originala“, ali je ishod na kraju bio – isti. Posle skoro pet sati iscrpljujućeg tenisa, koji je - istina - na momente bio ispod nivoa kvaliteta dvojice rivala, ali u većem delu meča zaista spektakularan, Novak Đoković je u dramatičnoj završnici bio hrabriji i odlučniji i izborio svoje drugo uzastopno finale u Australiji, a treće ukupno.

Momentum je u nekoliko navrata prelazio sa jedne na drugu stranu, počev od Đokovićevog vođstva 1:0 u setovima i 2:0, uz brejk loptu, posle čega je Marej preokrenuo i izjednačio u setovima, uz brejk viška u trećem. Novak je zatim uzvratio i bio u prilici da reši taj deo igre u svoju korist, ali je prokockao tri set lopte na Marijev servis, a zatim poklekao u taj-brejku.

Međutim, usledio je veliki preokret, tokom kojeg je Đoković za 25 minuta četvrti set dobio sa 6:1, a onda stigao do 5:2 u odlučujućem. Naravno, ni tu nije bio kraj, Marej se ne samo vratio u meč, nego pri rezultatu 5:5 imao dve vezane, i potom treću brejk loptu, ali kada je Đoković sve to spasao i poveo sa 6:5, Škotlanđanin je u sledećem gemu pao i završio još jedan Grand Slem turnir bez toliko željenog trofeja.

Posle neverovatnih 50 brejk prilika na obe strane, od kojih je Đoković iskoristio 11, a Marej 7, najbolji teniser sveta na konferenciji za novinare komentarisao je upravo taj podatak:

„Nama je bilo teže zadržati svoj servis nego napraviti brejk, toliko smo bili dobri na riternu. Jednostavno nisam mogao da se oslonim na servis kada sam servirao za meč na 5:3. Opet, pokušavao sam da dokažem sebi da mogu da napravim par lakih poena na svoj servis, to se nije ostvarilo, on je zaista fenomenalno odigrao naredna tri gema i bio u prilici da me brejkne i da servira za meč. To je bilo jako blizu. Zaista, on je mogao da bude pobednik ovog meča, ali na kraju se ispostavilo da je to samopouzdanje i izdržljivost presudilo pobednika“.


Đokovića u trećem uzastopnom Grand Slem finalu ponovo čeka Španac Rafael Nadal, koga je pobeđivao na poslednjem Vimbldonu i Ju Es Openu. Taj meč je zakazan za nedelju u 7:30 uveče po lokalnom vremenu, odnosno 9:30 ujutro po centralno-evropskom.

XS
SM
MD
LG