Linkovi

Počela vojna akcija protiv Libije


Počela vojna akcija protiv Libije
Počela vojna akcija protiv Libije

Avioni francuskog ratnog vazduhoplovstva gađali su večeras mete u Libiji u okviru prvih napada stranih snaga, koje sprovode odredbe rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uvođenju zone "zabrane letenja" iznad Libije, neposredno posle današnjeg hitnog međunarodnog samita u Parizu.

Portparol francuske vojske izjavio je da je meta napada bilo vozilo koje je predstavljalo pretnju civilima u Libiji, ali u medijskim izveštajima navodi se da su francuski "lovci" uništili četiri libijska tenka u blizini najvećeg pobunjeničkog uporišta, grada Bengazija na istoku zemlje.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi najavio je vojnu akciju posle hitnog sastanka u Parizu, na kome su se povodom krize u Libiji okupili predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije, arapskih i zapadnih sila. Sarkozi je objavio da su se lideri usaglasili da upotrebe "sva neophodna sredstva" - uključujući i vojnu silu - da zaštite ugrožene civile u Libiji.

Nikola Sarkozi danas u Jelisejskog palati
Nikola Sarkozi danas u Jelisejskog palati

Sarkozi je naglasio da svetske sile intervenišu kako bi narod Libije mogao da "napravi izbor o svojoj sudbini", ali je dodao da još ima vremena da se Gadafi povinuje zahtevima međunarodne zajednice.

Nešto kasnije, američki predsednik Barak Obama je, tokom razgovora sa novinarima u Brazilu, potvrdio da su se Sjedinjene Države priključile svojim evropskim i arapskim partnerima, kako bi svi zajedno preduzeli akciju u Libiji. Obama je dodao da je "rešenost koalicije jasna" i da su svi njeni članovi "spremni da reaguju hitno".

Kasnije, u Parizu je odluku svetskih lider branila i američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je navela da je, uprkos pričama o prekidu vatre koje stižu iz Tripolija, realnost na terenu - drugačija. Ona je naglasila da svetske sile veruju da bi svako odlaganje akcije dovelo više civila u Libiji u opasnost.

Kanadski premijer Stiven Harper najavio je formiranje i morske blokade

Istovremeno, pro-vladine snage u Libiji, napreduju protiv pobunjenika i to na dva fronta. Sami pobunjenici u Bengaziju tvrde da im se Gadafijeva vojska približava, očigledno zanemarujući Benghazi prekid vatre koji je juče objavio libijski lider. Pobunjenici takođe kažu da su vojne jedinice odane Gadafiju oborile jedan od njihovih aviona koji je nadletao grad. Stižu izveštaji o borbama i južno od Bengazija, u Adžabiji, kao i u Misrati, gradu u blizini Tripolija, koji je pod kontrolom pobunjenika.

XS
SM
MD
LG