Linkovi

Fridom Haus: Pad slobode u svetu


Izveštaj se može pročitati na stranici www.freedomhouse.org
Izveštaj se može pročitati na stranici www.freedomhouse.org

Sloboda u svetu je protekle godine bila u padu, petu godinu za redom, navodi se u godišnjem izveštaju organizacije Fridom Haus, koja prati stanje političkih prava i gradjanskih sloboda u svetu. To je najduže kontinuirano opadanje u gotovo 40 godina od kada se objavljuje ovaj izveštaj. U 25 zemalja je, tokom 2010, zabeleženo značajno opadanje sloboda, dok je napredak konstatovan u 11 zemalja.

Na listi gde se zemlje rangiraju ocenama od 1 do 7, pri čemu “jedinica” označava prisustvo najvećih sloboda, Srbija je označena kao slobodna zemlja, i dobila ocenu “dva” u kategorijama političkih prava i gradjanskih sloboda. Crna Gora je takodje slobodna, sa “trojkom” u domenu političkih prava i “dvojkom” u kategoriji gradjanskih sloboda. Kosovo je označeno kao delimično slobodno, sa ocenama 5 i 4. Hrvatska je slobodna, sa najvišom ocenom 1 u domenu političkih prava. Bosna i Hercegovina je delimično slobodna (4, 3), kao i Makedonija sa “trojkama” u obe kategorije.

Na globalnom nivou, autoritarni režimi, kao što su oni u Kini, Egiptu, Iranu, Rusiji i Venecueli nastavljaju da pojačavaju represivne mere dok im svetske demokratije ne pružaju mnogo otpora, navodi se u izveštaju. Od 47 neslobodnih zemalja, u “najgore od najgorih” svrstani su Burma, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Libija, Severna Koreja, Somalija, Sudan, Tibet, Turkmenistan i Uzbekistan.

Istraživački direktor organizacije, Arč Padington, ističe da je jedan od najtežih primera kršenja ljudskih sloboda prošle godine bila kineska reakcija zbog uručenja Nobelove nagrade za mir disidentu Liu Šjaobou. Padington ističe da nijedna vlada, uključujući Sovjetski Savez i nacističku Nemačku, nije ispoljila takav prezir prema nagradi za mir. On je takodje ocenio da je protekla godina bila posebno “obeshrabrujuća” u Rusiji, što se videlo u izricanju kazne bivšem naftnom tajkunu i kritičaru Kremlja, Mihailu Hodorkovskom.

Inače, Meksiko i Ukrajina, koji su ranije bili u kategoriji slobodnih zemalja, sada su svrstani u delimično slobodne. Izveštajem Fridom Hausa obuhvaćene su 194 zemlje i 14 teritorija.

XS
SM
MD
LG