Linkovi

Milioni siromašnih zbog cena hrane


Cene žitarica rastu
Cene žitarica rastu

Direktor Svetske banke, Robert Zelik, kaže da su nagla povećanja cena hrane gurnula gotovo 44 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo.

Zelik je izjavio da grupa 20 vodećih i ekonomija u razvoju mora da stavi hranu na vrh liste svojih prioriteta. U govoru održanom pred ovonedljeni sastanak ministara finansija grupe G-20, u Parizu, Zelik je rekao da je indeks cena hrane Svetske banke samo nešto manje od tri odsto ispod vrhnuca dostignutog 2008, kad su izbili nemiri u nekoliko zemalja. Zelik je takodje ukazao da cene hrane nisu vodeći uzrok nemira u Severnoj Africi, ali da su one svakako bile faktor pogoršanja tamošnjeg stanja.

Cene pšenice porasle su za 20 odsto u odnosu na poslednji kvartal, dok su cene kukuruznog brašna porasle za 12 odsto. Zelik je primetio da su dobre žetve u podsaharskoj Africi osujetile žestoke posledice skoka cena u najvećem delu tog regiona i dodao da cene pirinča nisu tako naglo porasle.

Predsednik Svetske banke pozvao je na globalnu akciju u cilju poboljšanja pristupa poljoprivrednika boljem semenju, djubrivu i tržištima. Zelik je rekao da zemlje moraju da razmenjuju informacije o svetskim zalihama žitarica i apelovao za bolje programe obezbedjivanja hrane za siromašne kako bi se poboljšala ishrana, posebno trudnica i dece.

XS
SM
MD
LG