Linkovi

Pad akcija na svetskim berzama


Berza u Frankfurtu
Berza u Frankfurtu

Svetske berze i vrednost evra zabeležili su danas pad jer investitori strahuju da Grčka neće biti u stanju da otplati kredite koje je dobila na ime finansijske pomoći.

Vrednosti akcija u Evropi zabeležile su najnižu vrednost u više od dve godine, nakon pada osnovnih indeksa na berzama u Londonu, Parizu i Frankfurtu. Nemački ministar ekonomije Filip Resler rekao jeda Evropa više ne može da odbacuje mogućnost kontrolisanog neotplaćivanja duga od strane Grčke, mada su drugi nemački funkcioneri saopštili da ne žele da Atina napusti evrozonu.

Predsednik Evropske centralne banke, Žan Klod Triše, rekao je da Evropljani apeluju na Grčku da u potpunosti ispuni svoje obaveze. Analitičari smatraju da je sposobnost Grčke da nastavi sa otplkaćivanjem kredita ključni faktor stabilnosti evra, čija vrednost pada u odnosu na japanski jen i američki dolar.

Vlada strahovanje da bi, ukoliko Grčka ne ispuni svoje finansijske obaveze, to moglo dovesti do daljih problema u ograničavanju širenja dužničke krize u Evropi, posebno na Italiju i Španiju, treću i četvrtu po veličini ekonomiju evrozone. Propust Grčke da nastavi sa otplaćivanjem dugova takodje predstavlja znatne probleme za francuske banke, vlasnice velikog dela grčkog duga.

XS
SM
MD
LG