Linkovi

MMF: Novi ekonomski rizici


Novi izveštaj MMF-a o stanju svetske ekonomije
Novi izveštaj MMF-a o stanju svetske ekonomije

Međunarodni Monetarni fond saopštio je da nedavni trendovi u vodećim svetskim ekonomijama nisu ohrabrujući i upozorava da postoje sve veće šanse da bi globalna privreda mogla da uspori.

U danas objavljenom izveštaju MMF-a navodi se da je globalna ekonomija porasla za 4,3 odsto u prva tri meseca ove godine, ali se ukazuje na nedavne probleme u Sjedinjenim Državama i drugim razvijenim zemljama, za koje se predviđa slab rast od oko 2, 5 odsto do naredne godine.

Globalna inflacija je u međuvremenu porasla sa 3,5 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine na 4 odsto u prvom kvartalu 2011., što je dvostruko više od procene u aprilskom izveštaju. Takođe se ističe da bi moglo da se proširi obnovljeno strahovanje u pogledu finansijske stabilnosti u Grčkoj i drugim evropskim zemljama, te da veliki broj zemalja i dalje trpi ekonomske posledice zemljotresa i cunamija u Japanu.

Ekonomije u ekspanziji, kojima je potrebna sirovina, mogle bi da se suoče sa problemima, dok sve veća potražnja podstiče rast cena hrane i goriva, navodi MMF.

XS
SM
MD
LG