Linkovi

MMF predviđa rast svetske privrede


MMF
MMF

Medjunarodni monetarni fond saopštio je da se svetska privreda oporavlja brže od očekivanog, ali da se takodje suočava sa mogućim usporenjem zbog dužničke krize u evropskim državama.

U najnovijoj Svetskoj ekonomskoj proceni objavljenoj danas, ta zajmodavna institucija sa sedištem u Vašingtonu predivdja da će svetska privreda ove godine porasti za 4,6 odsto, što je više od prethodne prognoze od 4,2 odsto, objavljene u aprilu.

Medjutim, MMF saopštava da su rizici po svetski ekonomski oporavak „naglo porasli“ kao rezultat dužničkih problema zemalja eurozone. MMF apeluje na te zemlje da sprovedu finansijske reforme u cilju ponovnog uspostavljanja poverenja u njihove bankarske sisteme.

MMF je takođe poboljšao predvidjanja o američkom ekonomskom oporavku za 2010. godinu na 3,3 odsto, dok je ranija procena bila 2,7 odsto.
MMF kaže da je američki oporavak sve snažniji i da je jači od predvidjenog zbog, kako se navodi, moćnog i efikasnog reagovanja američke vlade. Medjutim, takodje se navodi da bi Obamina administracija morala da učini više na smanjenju američkog državnog duga na podnošljivi nivo.

XS
SM
MD
LG