Linkovi

Johanesburg ispunio očekivanja


Turisti kupuju suvenire u Johanesburgu
Turisti kupuju suvenire u Johanesburgu

Dok se svetsko fudbalsko prvenstvo primiče kraju, gradske vlasti, vlasnici biznisa i navijači zadovoljni su učinkom Johanesburga kao grada domaćina. Procenjuje se da je oko 350 hiljada stranih navijača boravi u Južnoj Africi, dok će na dva stadiona u Johanesburgu biti održano 15 od ukupno 64 utakmice.

U jeku Mondijala 2010, zvaničnici Johanesburga zadovoljni su načinom na koji se sve odvija. Očekuje se da će više od polovine, od oko 350 hiljada posetilaca Južnoafričke Republike, boraviti u ovom gradu i njegovoj okolini. Sibongile Mazibuko je izvršna direktorka kompanije „2010. za Johanesburg“.

Verujemo da smo zbog našeg strateškog položaja - sat vremena od Rastenburga, pola sata od Pretorija i manje od pet sati od Bombele i Polokvanea - zapravo privukli ogroman broj gostiju u Johanesburg i svi putuju odavde na utakmice.

Južna Afrika uložila je milijarde dolara u izgradnju novih stadiona, puteva i infrastrukture kako bi ugostila Mondijal. Ipak, očekuje se da će manje navijača i gostiju boraviti ovde nego na Svetkom kupu u Nemačkoj 2006. Mnogi za to okrivljuju globalnu ekonomsku krizu, udaljenost južne Afrike od Evrope i brige o bezbednosti. Serhio Martines i njegovi prijatelji doputovali su iz Španije, uprkos tome.

Očekivali smo više problema jer smo na španskoj televiziji videli i čuli, na primer, o bezbednosti. Kada smo stigli, bili smo malo uplašeni zbog onog što bi moglo da nam se desi. Medjutim, do sada nismo imali nikakav problem“, kaže Serhio.

Mnogi navijači, kao što je Majk Bredli i njegovi prijatelji iz Kanade, voze se na utakmice u različitim gradovima. Uprkos poboljšanja na putevima, oni kažu da su uslovi nepredvidivi dok se vozite od Kejptauna do Johanesburga.

Prvog dana naišli smo na veliku rupu na putu, u koju bi ja mogao da upadnem i mislim da smo izgubili dve ili tri gume koje smo morali da promenimo. Ali od tada, sve je fantastično“.

Mnogi vlasnici malih biznisa zadovoljni su rastom prometa koji je Mondijal omogućio Johanesburgu. Predgradje Melvil je poznato po svojim restoranima i barovima.

Šakir, vlasnik restorana i bara „Viš“, uložio je oko 25 hiljada dolara u renoviranje za Svetski kup. On kaže da bi njegova zarada za ovaj mesec trebalo da isplati tu investiciju.

Uložili smo mnogo novca. Podelili smo restoran na pušački i nepušački deo. Postavili smo televizore, uredili smo baštu i pokrili smo krov. Sada se on izvlači, unapred i unazad“, kaže Šakir.

Simoneta Bravi je vlasnica umetničke galerije. Ona je izložila kolekciju radova lokalnih umetnika na temu Svetskog kupa. Tokom poslednjih nekoliko nedelja njena prodaja porasla je za više od 40 odsto. Amerikanci kupuju najviše.

Prodaja nam je odlična, turisti obožavaju lokalnu umetnost. Zato je za mene organizovanje Svetskog kupa veliki bonus za našu zemlju. Ne verujem da ima ljudi koji neće imati dobit od ovog uzbudjenja i dobre atmosfere“.

Gradski zvaničnici očekuju da će nastaviti da imaju dobiti i posle Mondijala. Oni Svetski kup vide kao priliku za stvaranje pozitivne slike i način da se uputi poruka da je Južna Afrika interesantno i bezbedno mesto za posetu.

XS
SM
MD
LG