Linkovi

Božićno slavlje širom sveta


Božićna parada u Vitlejemu
Božićna parada u Vitlejemu

Većina hrišćana širom sveta, priprema se za proslavu Božića, ponekad na jedinstven način.

Godišnja tradicija u Tajlandu – slonovi odeveni u odeću Božić Bate, dele đacima poklone. Naravno, u tome ne uživaju samo deca.

„Ovo je najlepše vreme u godini. Najbolji dan u godini je kada dođu slonovi“, kaže američki učitelj Majkl Sentkler.

Pola Zemljine kugle dalje, u Meksiku, Božić Bata dobija ljudsko obličje i kreće na plivanje sa ribama, što izaziva oduševljenje među decom u zoološkom vrtu u Gvadalahari. Takođe u Meksiku, već 115 godina se slavi „Noće de rabanos“ – „Noć rotkvi“, sa božićnim skulpturama napravljenim od, naravno, rotkvi.

Zaista je savršeno kako umetnici pretvaraju ove plodove u čaroliju, navedu vas da sanjate i da misli počnu da vam sjaje i prelaze zahvaljujući njihovim predstavama u neki drugi svet“, navodi jedna turistkinja.

U zamrznutoj Moskvi je, naravno, hladno... ali ne dovoljno hladno da spreči Deda Mraza da stigne autobusom i čak donese nešto od praznične čarolije. U Nemačkoj, porodice se zagrevaju, pre odlaska u šumu gde će da iseku sopstvenu božićnu jelku i... ponesu je kući. U Lagosu u Nigeriji, ukrašavanje je završeno, ali mnogi koji kupuju poklone u poslednjem trenutku, strahuju da će slavlje da pokvare česti nestanci struje.

Nigerija je zemlja u kojoj ako nemate na nekom bogatom posedu svoj izvor energije ili sopstveni generator, odnosno nemate novac za generator, ne možete ni da uživate u ovim jednostavnim radostima od kojih se sastoji Božić“, kaže stanovnica Lagosa.

Tu su naravno i tradicionalnije proslave, poput ove u Vitlejemu, gde muzičari sviraju na Trgu jasala, dok se masa okuplja pred ponoćnu službu. Čak i u razorenoj Siriji, vide se znaci Božića, premda jedna hrišćanka kaže da se praznik ove godine više sastoji od nade, nego od radosti.

„Jedina nada nam je da će Bog biti uz nas i da će nam pomoći da nešto uradimo da bismo iscelili rane onih koji su raseljeni i ožalošćenih porodica i da će im doneti malo sreće, makar i sa simboličnim sitnicama.“

Jedan sirijski hor je pronašao razlog za pevanje, dok se mnogi u Siriji i širom sveta mole za bezbedniju i srećniju Novu godinu.
XS
SM
MD
LG