Linkovi

Veći broj doznaka iz inostranstva


Zvaničnik Svetske banke Hans Timer
Zvaničnik Svetske banke Hans Timer

Svetska banka saopštava da su doznake koje ljudi zaposleni van svoje zemlje šalju svojim porodicama u zemljama u razvoju ponovo počele rastu, posle oštrog pada tokom recesije.

Za neke porodice u zemljama u razvoju doznake koje šalju rođaci zaposleni u inostranstvu su od životne važnosti. Svetska banka kaže da su one ponovo počele da rastu posle velikog pada, prošle godine. Hans Timer je direktor za izglede razvoja, u Svetskoj banci.

"Važna prednost doznaka je to što idu direktno porodicama kojima su najpotrebnije", kaže Timer.

Očekuje se da će ukupna suma doznaka u svetu do kraja godine dostići 440 milijardi dolara, gotovo 25 milijardi više nego prošle. A četvrtina te sume odlazi u zemlje u razvoju.

"Doznake su važne i zbog svoje veličine. U zemlje u razvoju trenutno odlazi 325 milijardi dolara - tri puta više od razvojne pomoći, odnosno skoro isto kolika su ukupna strana ulaganja".

Očekuje se da će doznake do 2012. porasti čak na 370 milijardi dolara. Najviše od te sume odlazi u zemlje podsaharske Afrike, zatim u Indiju, Kinu, Meksiko i Filipine.

"To znači da porodice imaju dodatni novac za školovanje svoje dece ili za ulaganje u malo preduzeće. Sa tim novcem mogu da otvore račun u banci", kaže Timer.

Ali uprkos globalnom oporavku, nesigurna kretanja novca i smanjenje kvota za useljavanje širom sveta još ugrožavaju one kojima su doznake potrebne. Najveći broj doznaka dolazi iz Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije, Švajcarske i Nemačke.

XS
SM
MD
LG