Linkovi

Umetnost rezbarenja drvenih ptica


Ptica isklesana od jednog komada drveta, bez upotrebe lepka.
Ptica isklesana od jednog komada drveta, bez upotrebe lepka.

Izrezbarene ptice imaju korene u Evropi, gde su muškarci, radeći u pečalbi daleko od kuće, sedeli uveče oko ognjišta, i rezbarili figure od drveta...

Lepezaste figure ptica od kedrovine se ne smatraju nekom visokom umetnošću, ali je za njihovu izradu svejedno potrebna veština i osećaj za umetnost. Ovakve izrezbarene ptice imaju duboke korene u Evropi, gde su muškarci, radeći u pečalbi daleko od kuće, sedeli uveče oko ognjišta, rezbarili figure od drveta i pripovedali. Džef Džejkobs je tesar, koji sada više vremena posvećuje svojim snovima.

Džef Džejkobs je bio tesar više od trideset godina. Ali sada, on više vremena troši na svoj hobi: rezbarenje lepezastih ptica od drvenih elemenata bez trunke lepka.

Pre 25 godina, to ga je učio jedan drvoseča iz Mičigena.

„Vlažno drvo popušta i savija se bez lomljenja i cela obrada se zasniva na tome“, objašnjava Džejkobs.

U stvari, on računa na mnogo pozitivnih elemenata: drvo, većinom beli kedar; dobar početni rez ptičje konture; specijalna rezbarska obrada kojom se dobija površina koja izgleda kao perje i potom, deo koji najmanje voli – šmirglanje.

„Da biste napravili nešto što vam se dopada, ponekad zahteva i malo truda.“

Posle šmirglanja, Džejkobs prelazi na perje.

„To je kritični deo i tu vidite da li ste napravili lepu pticu ili ste protraćili svoje vreme.“

Od malog bloka drveta može da se dobije i pedesetak slojeva. Ali pre nego što oni postanu perje, on potapa drvo u vodu najmanje sat. Kada se natopi, počinje da širi i konstruiše krila, a ako ima dovoljno slojeva, napraviće i rep.

„Ovo je deo koji ljude koji posmatraju najviše fascinira, a to je širenje krila u lepezu.“

Kada završi pticu, Džejkobs je potapa u lak.

„Dopada mi se kad ih vidim ovako, u vazduhu.“

On nosi ptice na pijace kao što je ova u predgrađu Vašingtona u Virdžiniji. Tu objašnjava proces pravljenja tradicionalnih lepezastih ptica i prodaje ih za pedesetak dolara po komadu.

Jedna od mušterija je i Rene Lous, iz Severne Karoline.

Ptice mi se dopadaju, jer su vrlo lepe i jedinstvene.“

Ali njegov najveći obožavalac je Dženifer. Njeni roditelji prodaju svoju robu odmah pored Džejkobsa. Dženifer je već naučila da crta na drvetu i razlikuje najinteresantnije ptice.

Iako drugi primenjeni umetnici prave veće ptice, cveće i ljudske figure, Džejkobs se drži malih ptica, najviše kolibrija.

„Ovaj izgleda kao da je upravo ovog trenutka uleteo u dvorište.“

On je do sada napravio stotine ptica i namerava da ih napravi još mnogo više i to tako savršenih da deluju kao da zaista mogu da polete.
XS
SM
MD
LG