Linkovi

Čovek sa Floride instalirao vetrenjaču na svom imanju


Farma vetrenjača u Kaliforniji
Farma vetrenjača u Kaliforniji

Usled ekonomske krize, u Sjedinjenim Državama se povećava potražnja za malim vetrenjačama koje proizvode električnu energiju za kućnu upotrebu. Američko Udruženje za energiju vetra navodi da se prodaja tih vetrenjača prošle godine povećala za 15 odsto. Jedan stanovnik Floride proizvodi sopstvenu električnu energiju, da bi smanjio račune za struju.

Vetrenjača Džima Dotsona nalazi se na vrhu brežuljka i proizvodi struju za njegovu kuću. On kaže da ju je instalirao prošle godine i da ona njegovoj porodici donosi uštedu.

"Shvatili smo da možemo da prepolovimo račun za struju i od tada to stalno i radimo", objašnjava Dotson, koji pomoću kompjutera nadgleda koliko struje proizvodi njegova vetrenjača.

!--IMAGE-->

Dotson kaže da ponekad proizvodi više struje nego što mu treba, tako da višak prodaje lokalnoj elektrani:

"Ako možete da budete samostalni u današnjoj ekonomskoj situaciji, to je dobro".

Međutim, Dotson živi u Floridi, državi sa mnogo manje kompanija za instalaciju vetrenjača nego u ostalim državama. Frenk Lesli, profesor na Odseku za morske i ekološke sisteme na Tehnološkom institutu Floride, kaže da naučnici obično smatraju da u Floridi nema dovoljno vetra da bi se vetrenjače isplatile.

"Vetrovi su vrlo slabi. Jugoistok nema dovoljno vetrova od kojih bi mogla da se dobija energija", smatra Lesli.

!--IMAGE-->

I cena instaliranja manje vetrenjače je visoka - može da dostigne 22 hiljade dolara.

"Iako je vetar besplatan, konvertovanje snage vetra u električnu struju košta mnogo",
objašnjava Vesli, dodajući da da Florida ima vetrovitu obalu, a da je unutrašnjost obično mirna.

Kalifornija, Teksas i Ajova, imaju najveći kapacitet snage vetra u Sjedinjenim Državama. Polje vetrenjača u blizini San Franciska je jedno od najvećih na svetu, sa više od 4.000 vetrenjača.

Američka vlada tvrdi da vetar proizvodi samo dva procenta potražnje struje u Sjedinjenim Državama, u poređenju sa 25 odsto u Danskoj i osam odsto u Nemačkoj i Španiji, a ali Džim Dotson namerava da nastavi da snabdeva svoju kuću strujom od vetra.

Pored toga, kaže da skuplja novac za izgradnju vetrenjače, koja bi obezbeđivala struju za jednu školu u zapadnoafričkoj državi Burkina Faso.

XS
SM
MD
LG